Arad: Teste gratuite anticancer blocate de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Teste gratuite anticancer blocate de birocraţie
Arad: Teste gratuite anticancer blocate de birocraţie

Programul este încă în lucru, deşi a fost lansat la data de 1 octombrie.

Testul Babeş Papanicolau, care permite depistarea cancerului la femeile între 25 şi 64 de ani, este încă în stadiu de proiect.

Aproape 300 de medici de familie şi planning familial, 16 cabinete de obstetrică-ginecologie şi alte opt cabinete de specialitate aşteaptă o semnătură de la minister, ca să poată declanşa Programul Naţional de Testare gratuită a cancerului de col uterin. 

Deşi femeile din oraşul de pe Mureş ar fi trebuit să poată beneficia deja de toate analizele, haosul de la minister a creat blocaje în teritoriu. Aşa că, toată lumea aşteaptă. Direcţia de Sănătate Publică aşteaptă parafa mai marilor de la minister, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătatea vor lista de la DSP, iar femeile aşteaptă să fie testate gratuit. 
„Noi aşteptăm lista cu cabinetele agreate de la DSP, astfel încât să ştim cu cine anume încheiem contractele. Sperăm ca în câteva zile acest lucru să se întâmple şi să putem încheia contractele astfel ca programul să devină funcţional”, a declarat Gheorghe Domşa, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Arad.

Ce îşi propune programul?

Programul naţional îşi propune depistarea precoce a cancerului de col uterin, dar şi îndrumarea pacientelor cu leziuni incipiente spre investigaţii suplimentare. Beneficiare ale acestui proiect sunt toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani.
Arădencele se vor  adresa medicului de familie la care sunt înscrise, iar acolo vor completa un chestionar tip, după care medicul le va da o trimitere către un cabinet selectat de DSP. Rezultatele vor ajunge tot la medicul de familie.

Cifre
318 unităţi vor fi implicate în program la nivelul judeţului Arad.

Așteptăm lista cabinetelor agreate ca să putem încheia contractele.
Gheorghe Domșa, director CJAS Arad

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite