Arad: Taxele crizate bagă în faliment micile afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Taxele crizate bagă în faliment micile afaceri
Arad: Taxele crizate bagă în faliment micile afaceri

Federaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii trage un semnal de alarmă în această privinţă.

Organizaţia propune însă şi o serie de măsuri menite să relanseze activităţile economice din ţară.

Arădeanul Traian Antohe este pantofar de când se ştie. Are un mic atelier amenajat în garajul casei sale în care îşi petrece cea mai mare parte a timpului. ”Este mica mea afacere, e atelierul meu. Acum sunt în plin proces de lichidare căci nu mai pot să susţin afacerea financiar”, spune pantofarul cu lacrimi în ochi. Este la o vârstă la care nici sănătatea nu este cea mai bună şi se teme că închiderea atelierului său îi va pricinui şi mai multe necazuri. ”Nu pot sta departe de atelier. E munca mea, e ceea ce fac zilnic. Nu ştiu cum o să-mi omor timpul dacă voi închide, dar sunt nevoit să fac acest lucru”, mai adaugă Traian Antohe. El spune că afacerea i-a fost afectată şi de criză dar şi de vremurile pe care le trăim.

Statistici îngrijorătoare

Conform preşedintelui Federaţiei  Regionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Regiunea Vest (FRIMM Vest), Mircea Purcaru, în zona de vest a ţării s-au închis de la începutul anului circa 2.000 de întreprinderi. „Situaţia este de-a dreptul dramatică în anumite domenii de activitate. De exemplu, la transporturi scăderea activităţii este drastică. Nu mai importăm mai nimic, iar de exportat mai exportăm lemne de foc şi ceva materii prime, dar produse finite mai deloc”, a explicat Mircea Purcaru.
El a adăugat că o situaţie oarecum aparte se înregistrează în construcţii, unde numărul de firme desfiinţate este aproape egal cu cel al firmelor noi înfiinţate. Statisticile realizate de federaţie pentru zona de Vest arată că situaţia firmelor private este din ce în ce mai gravă. Cele mai afectate se dovedesc a fi producţia şi serviciile. ”Pe lângă această radiografie făcută mediului de afaceri din zona de Vest noi venim şi cu o serie de propuneri de măsuri care să  ajute la redresare. Este vorba despre accelerarea plăţilor statului către firmele private, restituirea TVA-ului în 30 de zile, dar şi scăderea dobânzilor bancare pentru că ele cresc în continuare indiferent de discursurile politicienilor”, a mai explicat Mircea Purcaru.

Producţia şi ser-viciile sunt cele mai afectate. Confecţiile sunt pe ducă
Mircea Purcaru, preşedinte FRIMM Vest

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite