Arad: Taraful arădean Rromak, aplaudat la scenă deschisă (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artiştii arădeni sunt solicitaţi tot mai des în cluburile şi pe scenele din Capitală.

La puţin timp de la lansarea pe piaţa spectacolelor, taraful Rromak al Casei de Cultură a Municipiului Arad începe să se bucure de tot mai mult succes.

Taraful i-a cucerit pe arădeni de la prima apariţie, astfel că a devenit o prezenţă tot mai cerută la festivaluri şi concerte. Grupul este format din 10 rromi „pur sânge”, care şi-au cultivat talentul la Conservator sau prin activităţile susţinute pe scenele teatrelor muzicale din vestul României şi în ţările învecinate.

Conştienţi fiind că adevăraţii artişti devin valoroşi dacă primesc aplauze pe scenele Capitalei, membrii tarafului şi-au încercat norocul. Succesul nu a întârziat să apară. „Avem foarte multe cereri pentru taraf, în special din partea cluburilor. În special a cluburilor frecventate de turişti sau cetăţeni străini. Muzica lor este foarte plăcută”, a declarat Ovidiu Balint, directorul Casei de Cultură a Municipiului Arad, instituţie pe lângă care s-a înfiinţat taraful.

Solista a fost operată de nouă ori

Lavinia Răducanu a absolvit Liceul de Artă, secţia pian, apoi a urmat cursurile Şcolii populare de artă la secţia canto clasic şi Conservatorul timişorean. A ajuns vedeta spectacolului „Şatra“ al Teatrului Maghiar „Csiky Gergely“ din Timişoara şi apoi a Teatrului Naţional din Constanţa. A fost operată de nouă ori la corzile vocale şi şi-a revenit spectaculos. „Am o viaţă de sportiv. Alergăm dintr-o localitate într-alta, avem concerte, regimul este unul greu. Dar sunt foarte fericită. Mă regăsesc în ceea ce fac”, a mărturisit Lavinia. Taraful Rromak este format preponderent din corzi, are două dansatoare  şi o soprană, Lavinia Răducanu.

Repertoriu foarte bogat

Repertoriul cuprinde diverse teme ţigăneşti (ruseşti, făcute cunoscute de „Şatra” lui Loteanu, balcanice, vehiculate în filmele lui Kusturica, spaniole, din „Carmen“ de Bizet sau franţuzeşti, swing manush lansat de Django Reinhart în anii’ 40). Dialectul cel mai uzitat este cel sinti, descendent din limba indiană.

„Taraful este cerut în cluburile frecventate de turişti străini”
Ovidiu Balint, directorul Casei de Cultură Arad

VIDEO 1: Primul videoclip al artistei Lavinia Răducanu




VIDEO 2: Scenă din spectacol

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite