Sute de minori arădeni fură şi tâlhăresc mai ceva ca în filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minorii simt răceala cătuşelor de la vârste tot mai fragede
Minorii simt răceala cătuşelor de la vârste tot mai fragede

Tot mai mulţi tineri sub 18 ani ani ajung să dea explicaţii poliţiştilor după ce sunt prinşi la furat sau la volanul maşinii. În timp ce pe unii copii îi preocupă cum să ia note mari la şcoală, alţii se gândesc la diferite infracţiuni şi devin delicvenţi.

Lipsa unei educaţii stricte în familie, a unui idol sau din cauza problemelor adulţilor îi transformă pe tot mai mulţi minori în infractori. Tineri care abia împlinesc 16 ani sunt cercetaţi de către poliţişti după ce sunt prinşi la furat, după ce tâlhăresc oamenii pe stradă sau conduc maşini.
Nu mai puţin de 400 de minori au fost cercetaţi penal în anul 2009, cei mai mulţi dintre ei fiind cu vârste de la 10 la 16 ani. „Din nefericire pentru Arad, acest număr e unul care ar trebui să tragă multe semne de alarmă în rândul familiilor din care fac parte. Cea mai des întâlnită infracţiune este furtul”, a declarat Camelia Tuduce, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad.

Desene animate înlocuite de infracţiuni
Minorii cercetaţi penal par a fi interesaţi tot mai des de diferitele grupări de interlopi de care aud zilnic la televizor. Potrivit psihologilor, minorii care nu au o activitate extraşcolară, ori cei care provin din familii dezbinate sunt cei mai uşor influenţabili şi cedează repede în faţa infracţiunilor. Un alt factor care îi determină pe copii să aleagă să fure sau să tâlhărească oamenii în plină stradă sunt emisiunile deloc educative şi filmele, uneori chiar desenele animate pe care le văd la televizor.

Părinţii răspund pentru faptele copiilor
„Unele emisiuni care ar trebui să le dea un bun exemplu tinerilor, nu fac altceva decât să-i înrăiască şi să-i ducă pe un drum greşit. Până şi desenele animate cu personaje drăguţe, rupte din basme au dispărut de pe micile ecrane. Copiii nu au parte decât de crime, violuri, ori desene cu războaie sau infractori, lucru care-i determină să procedeze în acelaşi mod”, a explicat fenomenul, Mihaela Cărunt, medic psiholog la un cabinet din Arad. Pentru faptele lor, de cele mai multe ori răspund părinţii, cu amenzi de zeci de lei.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite