Arad: Sunetele norvegiene i-au fascinat pe tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 50 de elevi participanţi la şcoala de vară „Filmul şi muzica de fanfară“ îşi i-au astăzi rămas bun de la dascălii străini.

Timp de o săptămână, elevii au avut ocazia să înveţe partituri noi şi să se specializeze datorită experienţei celor doi lectori veniţi tocmai din Norvegia. „Atmosfera şcolii de vară a fost mai mult decât familială. Timp de cinci zile, elevii au îmbinat utilul cu plăcutul, după care au plecat într-un turneu prin mai multe localităţi ca să le arate oamenilor ce au învăţat“, a declarat Ana Maria Dumitrean, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, organizatorul evenimentului.

Au repetat 7-8 ore pe zi

Elevii au mărturisit că au învăţat multe lucruri noi şi că s-au simţit excelent în cele cinci zile, deşi repetiţiile i-au cam epuizat. „A fost foarte frumos. Am învăţat mai multe melodii noi. Dar, a fost cam greu pentru că am repetat şi 7-8 ore pe zi“, a declarat Darius Mecea, unul dintre cei mai tineri participanţi la şcoala de vară.

Deopotrivă, organizatorii şi participanţii, tineri adolescenţi sosiţi din tot judeţul, elevi sau absolvenţi ai Şcolii Populare de Artă, au subliniat importanţa taberei care a deschis noi perspective în abordarea acestui gen, muzica de fanfară, asociat multă vreme cu marşul.

Muzică de film


Prin turneul organizat la finalul acestei tabăre, organizatorii şi-au dorit să trezească interesul auditorului de la Lipova, Arad, Dezna sau Moneasa, pentru muzica de fanfară ce se poate asocia, foarte bine cu filmul şi coloana sonoră a acestora.
Astfel, cei prezenţi la concertele elevilor au putut asculta muzica din filme celebre, unele dintre ele premiate la Oscar: „The Schindler’s List”, „James Bond Suite”, „Pirates of the Caribbean”, „Pink Panter”, „The Simpsons”, „Hannah Montana” sau „Conquest of Paradise”.


Talentele din Arad au  un protector

Marcel Totolici, unul dintre lectorii care a susţinut cursuri la Şcoala de vară de la Dezna este arădean stabilit în Norvegia. El a mărturisit că îl leagă o prietenie mai veche de toţi iubitorii muzicii de fanfară din oraş. Tot acestei prietenii i se datorează o donaţie de 10.000 de euro, din care le-au fost cumpărate copiilor instrumente noi. La finalul concertelor, Marcel Totolici a promis că experienţa din acest an va fi repetată în 2010.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite