Străinii ciopârţesc patrimoniul agricol al judeţului pentru profituri uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de hectare sunt înstrăinate, în vreme ce Direcţia Agricolă nu are o evidenţă clară a terenurilor cu proprietari români. Străinii au pus stăpânire pe parcele întregi din patrimoniul agricol pentru a face agricultură sau pentru a le schimba destinaţia. Străinii sunt cei care aruncă sume consistente de bani pentru o bucată de pământ românesc.

În urmă cu câţiva ani, un hectar de teren agricol din judeţul nostru, de cea mai bună calitate, se putea cumpăra cu mai puţin de o sută de euro. Astăzi, aceeaşi suprafaţă a ajuns să coste până la 1000 de euro, ba chiar mai mult.

Tot mai mulţi investitori străini au ajuns să vadă un adevărat potenţial în agricultura românească. Stabiliţi în Arad din diverse motive, străinii au observat primii că preţul unui hectar de teren în România este de 10-20 de ori mai mic decât cel practicat în Uniunea Europeană, unde aceeaşi suprafaţă depăşeşte uneori 20.000 de euro. Ca atare, aceştia, fie că au alte afaceri, fie că sunt profilaţi chiar pe agricultură, au început să cumpere teren ori de câte ori li s-a oferit ocazia. Astfel că italienii, francezii, germanii sau maghiarii au reuşit să devină proprietari de pământ în judeţul Arad.

Cu investiţii de sute de mii de euro, zeci de italieni, nemţi sau chiar olandezi ajung să fragmenteze patrimoniul agricol al judeţului, în vreme ce Direcţia Agricolă Arad bate pasul pe loc, fără a avea o evidenţă clară a terenurilor cu proprietari români.

„Sunt cazuri în care investitorii cumpără teren la preţuri de nimic, le compactează pentru a le vinde ulterior umflând astfel preţul”, declară Cosmin Silaghi, agent imobiliar.

Direcţia Agricolă nu poate oferi un răspuns clar

Reprezentanţii Direcţiei Agricole nu ştiu cât la sută din terenurile din judeţ mai sunt ale românilor sau dacă investitorii străini continuă circuitul agricol. „Ceea ce ştim e că în patrimoniul viticol s-a făcut reconversie, deşi la momentul respectiv se zvonea că terenurile sunt lăsate în paragină. Problema aici e că suprafeţele din zona de deal sunt mărunţite”, declară directorul adjunct al DADR Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite