Arădeanul Zsolt Török a pornit astăzi în expediţia de urcare a vârfului K2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădeanul Zsolt Török a pornit astăzi în expediţia de urcare a vârfului K2. Vârful pe care va urca arădeanul este considerat foarte periculos de specialişti. Condiţiile climatice de acolo au ucis zeci de alpinişti.

Zsolt Torok a plecat azi în expediţia internaţională alături de un american de origine română, un german şi un austriac, de la kilometrul zero al Aradului, respectiv din faţa primăriei.

Zeci de persoane au venit să-l încurajeze pe arădeanul care s-a pregătit săptămâni la rând pentru marea cucerire. „De această dată, expediţia urmăreşte cucerirea celui mai periculos vârf muntos din lume, K2 din Himalaya. Ne-am pregătit intens pentru această plecare şi ne punem toate speranţele într-o reuşită fără prea multe peripeţii”, a spus în această dimineaţă, alpinistul Zsolt Torok. Expediţia pe K2 va dura peste două luni.

„Vârful morţii”

Atacul vârfului va începe la sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august. Până atunci, toţi membrii expediţiei vor încerca să se obişnuiască cu clima. K2 este considerat de specialişti cel mai periculos vârf muntos din lume, chiar dacă nu este cel mai înalt. Condiţiile meteo de aici au omorât zeci de alpinişti care au încercat să cucerească muntele denumit şi „Vârful morţii”.

„O să realizăm un film documentar-artistic despre expediţie, dar şi un album foto cu cele mai impresionante momente de pe parcursul expediţiei”, a adăugat alpinistul. Singurul lucru de care se teme alpinistul arădean înainte de plecarea spre K2 este vremea rea, acesta susţinând că vântul puternic, viscolul sau zăpada, care poate ajunge până la umeri, ar putea să îngreuneze sau chiar să oprească ascensiunea.

Arădeanul recunoaşte că şi-a dorit foarte mult să plece în această expediţie, deoarece după fiecare vârf escaladat orice alpinist îşi doreşte să facă mai mult, să plece într-o expediţie şi mai grea. „Numai lipsa finanţării mă putea opri să plec spre K2, deşi sunt conştient că o astfel de expediţie cere un sacrificiu enorm”, a adăugat Torok.


O astfel de expediţie poate destrăma şi relaţiile familiale, din cauza riscurilor.
Zsolt Torok, alpinist

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite