Arad: Sute de pacienţi în pericol la Spitalul Clinic Judeţean Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Sute de pacienţi în pericol la Spitalul Clinic Judeţean Arad
Arad: Sute de pacienţi în pericol la Spitalul Clinic Judeţean Arad

Pericolul pentru sănătatea pacienţilor a fost reprezentat de un dezinfectat cu instrucţiuni de folosire greşite.

O substanţă sterilizatoare, livrată la spitalul arădean de o firmă din Cluj, a devenit un real pericol pentru pacienţii operaţi din cauza instrucţiunilor de utilizare modificate de firma distribuitoare.

Mai exact este vorba despre ”garantarea” termenului de utilizare pentru acest dezinfectant la 48 de ore de către distribuitor, în varianta în care producătorul recomandă utilizarea în maximum 24 de ore.

Dezinfectantul ”la rece”, numit „Pera Safe“ este produs în Anglia şi era utilizat de către medicii arădeni în cazul intervenţiilor endoscopice şi laparoscopice, intervenţii care nu permit sterilizarea la cald a aparaturii folosite.

Neconcordanţa dintre instrucţiuni a fost sesizată de un medic arădean care a intrat pe pagina de internet a firmei producătoare şi a constatat cu surprindere că aceasta recomandă utilizarea în maxim 24 de ore de la deschiderea recipientului şi pentru maximum 20 de sterilizări. Distribuitorul clujean a garantat însă utilizarea pentru 48 de ore şi un număr nelimitat de folosiri.

Reclamaţii la poliţie

„De fapt ne aflăm în situaţia în care după 20 de utilizări, sterilizarea instrumentarului medical este ineficientă. Riscul ca pacienţii să contacteze unul de la altul diferite boli devine foarte mare. Am depus o plângere la Poliţie împotriva firmei care a furnizat substanţa sterilizantă“, a declarat Bogdan Totolici, directorul Spitalului Clinic Judeţean Arad.

Acesta a adăugat că unitatea medicală va acţiona în instanţă distribuitorul clujean pe care îl acuză că ar fi modificat instrucţiunile de utilizare în aşa fel încât substanţa a fost folosită eronat.

Până în prezent nu s-au înregistrat cazuri de infectări de la un pacient la altul.

Şi Direcţia judeţeană pentru Sănătate Publică a demarat o anchetă în acest caz.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite