Șoimii Dunăreni vor fi salvați prin amenajarea de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajații Enel au început acțiunea de montare
Angajații Enel au început acțiunea de montare

Peste 30 de cuiburi artificiale vor fi instalate pe stâlpii de înaltă tensiune ai Enel pentru protejarea șoimilor dunăreni. Această operațiune va avea loc în județele Arad și Timiș.

Astfel, reprezentantii Enel Distribuție Banat și ai Asociației Grupul Milvus anunță că au demarat instalarea a 33 de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune ai Enel, precum și instalarea a 350 de seturi de teci izolante pe cabluri de medie tensiune din județele Timiș și Arad, în cadrul unei campanii pentru protecția șoimului dunărean.

Specia este listată în anexele diferitelor convenţii internaţionale pentru protecția păsărilor şi este menţionată pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariție realizată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Mai mult, șoimul dunărean a dispărut aproape în totalitate de pe teritoriul României, ultimele perechi cuibăritoare fiind depistate în Dobrogea și în județul Timiș.

„Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit sunt doar câteva dintre principalele cauze ale scăderii numărului şoimilor dunăreni într-un ritm accentuat. Una dintre caracteristicile acestei specii de şoim este faptul că nu îşi construiește cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi creşte puii în cuiburi construite de alte păsări, pe stâlpii de înaltă tensiune. Un mod eficient de a proteja această specie, testat deja în alte țări europene, este acela de a amenaja cuiburi artificiale în zone ce abundă în surse de hrană, dar nu oferă locuri de cuibărit. Astfel, Enel Distribuție Banat și Milvus vor instala în lunile următoare 33 de cuiburi artificiale pe stâlpi de înaltă tensiune, pentru a le asigura șoimilor condiții optime de cuibărit în următorul sezon de împerechere. Campania include și montarea de teci izolante pe cabluri de medie tensiune, cu scopul de a proteja păsările împotriva electrocutării. Măsura izolării cablurilor va ajuta la reducerea mortalității în rândul șoimilor, dar si a altor păsări, și va reduce frecvența întreruperilor în alimentarea cu energie electrică”, spun reprezentantii Enel.

Colaborarea dintre Enel și asociația Milvus a început în 2011, când trei pui de șoim dunărean, crescuți într-un cuib construit de ciori pe un stâlp de înaltă tensiune al Enel, au fost inelați. Asociaţia Grupul Milvus este unul din cele două grupuri non-guvernamentale care ajută la implementarea în România a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin programul LIFE+. Obiectivul principal al acestuia este conservarea şoimului dunărean în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia.



Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite