Şi-au schimbat religia din cauza lipsei scaunelor din biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când în localitatea arădeană Cintei a avut loc ultima licitaţie de la biserică pentru scaun, oamenii s-au împărţit în două tabere. Acum, o parte dintre săteni fac noi dezvăluiri cu privire la scaunele din biserica ortodoxă şi mai ales la licitaţiile care au avut loc de-a lungul anilor.

Ei afirmă că pe vremea când la biserica din sat slujea alt preot, o parte dintre ortodocşi au trecut la alte religii, motivul fiind lipsa scaunelor din biserică şi conflictele care aveau loc, dacă îşi duceau scune de acasă să asiste la slujbe.

,,Acum 15 ani când era la parohie preotul Teodor Mureşan s-a licitat un scaun, care deasemenea a ajuns la o valoare foarte mare. Noi nu am avut bani să-l cumpărăm. Pentru că mă dureau picioarele, că aveam pe atunci în jur de 60 de ani, în următoarea duminică mi-am dus, atât eu cât şi alţi credincioşi scaune de acasă, făcute la comandă. Preotul s-a supărat, a fost un mic conflict şi a spus că nu avem ce căuta la biserică cu alte scaune decât cele care sunt. De necaz, după ce 60 de ani am mers la Biserica Ortodoxă, m-am dus la Penticostali. Deoarece toţi ne rugăm la acelaşi Dumnezeu. Aici sunt scaune şi nu plătim nimic pe ele. Ar fi culmea ca la 78 de ani să stau în picioare”, spune Ecaterina Iacob, localnică Cintei.

Bogaţi şi săraci 

Mirela Apostol, care are bunici în satul Cintei şi care face parte din tabăra nemulţumită spune că viaţa satului este împărţită ca şi în celebrele romane româneşti:  bogaţi şi săraci. ,,În satul Cintei nu se face diferenţa doar între vii, ci şi între morţi, deoarece există două cimitire cel din partea de către Nădab este al săracilor, iar cel din partea cu Zărandul este al bogaţilor. Îmi pun o singură întrebare pământul este diferit? De ce şi acolo trebuie să fie diferenţele de clasa socială? Parcă nu merg toţi în acelaşi pământ.  Nu trebuie să vă uimiţi că un scaun a  ajuns la suma respectivă, deoarece două locuri de veci în cimitirul săracilor în urmă cu 11 ani a costat 3.000.000 lei, adică 300 lei, acum costă enorm de mult”, spune Mirela Apostol. Totul a fost scos la iveală după ce Catiţa Matei a dat, în urma unei licitaţii pe scaunul cu numărul 44 din biserică, suma de 6.600 lei. 

 Majoritatea sătenilor au numai cuvinte de laude despre noul preot, ei spun chiar că nici nu participă la licitaţii.

„De zece ani de când sunt la această biserică nu a plecat nimeni”, spune preotul din satul Cintei, Nicu Breda, este chiar şi protopop.

Preotul Teodor Mureşan, care a slujit şi el zece ani la Cintei spune că se întâmplă mereu să ăşi schimbe oamenii religia. „Au trecut şi penticostali la ortodocşi şi invers, dar niciodată din cauza scaunelor”, spune preot  Teodor Mureşan.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite