Secție de cardiologie în locul Direcției de Sănătate Publică din cadrul Spitalului Județean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Județean va avea o secție de Cardiologie
Spitalul Județean va avea o secție de Cardiologie

În vreme ce Aradul se confruntă cu cel mai mare număr de cardiaci din ţară, municipiul se confruntă cu o lipsă acută de cardiologi. Doar şase medici din sistemul public mai prestează în prezent în spitalele din municipiu.

2010 a fost cu minus pentru cardologii arădeni.  Numai de la Judeţean au plecat la începutul acestui an doi dintre cei mai buni cardiologi din ţară, lăsând spitalul la mâna studenţilor. Salariile mici, dar şi condiţiile în care sunt nevoiţi să lucreze, au făcut, numai în 2010, peste 20 de medici arădeni să plece peste graniţă, pentru a lucra în alte ţări unde sunt mai bine plătiţi. Astfel, specialitatea situată între cardiologie şi chirurgie cardiacă duce lipsă de medici, dar şi de dotări.

Numărul redus de cardiologi de la Spitalul Judeţean Arad a redus şi numărul paturilor la Secţia Cardiologie. În prezent, acolo sunt doar 60 de paturi, 45 la Cardiologie şi 15 la Terapie Intensivă. „Spitalul a pierdut medici odată cu plecarea acestora în străinătate. Norocul nostru a fost că ne-am acoperit posturile cu medici rezidenţi. În momentul de faţă avem şase cardiologi pe 50 de paturi”, a declarat Mirandolina Prişcă, managerul Judeţeanului.

Mai rău este că în doar cinci ani, numărul cardiacilor din Arad s-a triplat. Dacă în 2005, judeţul nostru înregistra 17.129 de bolnavi cardiovasculari, în 2010 numărul acestora a depăşit 50.000. La cei 50.000 de bolnavi câţi are judeţul nostru, spitalul are doar 50 de paturi. Nu de puţine ori, voci din rândul pacienţilor sau chiar al medicilor s-au plâns de faptul că paturile nu sunt suficiente, iar internarea se face pe selecţie, prioritate având cazurile grave.

Acum în schimb, Judeţeanul este pe cale să-şi reprimească înapoi spaţiul folosit de Direcţia de Sănătate Publică Arad în cadrul spitalului, spaţiu care va găzdui o secţie de cardiologie invazivă. „Înfiinţarea unei astfel de secţii odată ce spaţiile ocupate vor fie liberate ne va ajuta foarte mult, mai ales că se vor putea implanta stimulatoare cardiace şi stent-uri pentru pacienţi”, a declarat Bogdan Totolici, managerul Spitalului Judeţean Arad

Astfel, DSP-ul va fi nevoit să-i mute pe cei 24 de angajaţi din cadrul Judeţeanului, într-o altă locaţie. „În cadrul spitalului, lucrează 24 de angajaţi ai DSP Arad. Era normal să ne mute, din moment ce spaţiul pe care-l ocupăm e al spitalului şi nu al nostru. Singura problemă existentă este că în celelate locaţii unde ne desfăşurăm activitatea, nu vom putea face investiţii, atâta timp cât acestea nu sunt deţinute de noi”, a spus directorul DSP Arad, Ionel Drăgănescu.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite