Şcolile profesionale arădene pregătesc şomeri cu diplomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii învaţă meserii care nu se mai caută de ani de zile pe piaţa forţei de muncă. Specialiştii în resurse umane spun că elevii ar trebui să fie pregătiţi în domenii de viitor, precum arhitectura sau designul.

Cele aproape zece şcoli profesionale din Arad pregătesc elevi în meserii care nu se mai caută de ani de zile pe piaţa forţei de muncă. Electrotehnişti, lucrători prin aşchiere, mecatronişti ori muncitori calificaţi pentru utilaje grele sunt doar câteva dintre specializările care se regăsesc în oferta şcolilor profesionale din oraş. „Astfel de specializări au avut succes în urmă cu aproximativ zece ani. Un absolvent de liceu care termina un profil electrotehnic avea şanse mari să-şi găsească un loc de muncă. Astăzi, piaţa muncii nu mai caută acest gen de meseriaşi, iar cei mai buni dintre ei au ales să profeseze în străinătate”, a spus Rodica Bulgaru, director la un grup şcolar din Arad.


Comerciant cu diplomă


Cristian Bârna a absolvit în urmă cu cinci ani un profil electrotehnic, însă până azi nu şi-a găsit un loc de muncă în domeniu. „Îmi aduc aminte că în clasa a IX-a am avut profilul Mecatronişti. Nimeni nu ştia cu ce se mănâncă această meserie, nici măcar profesorii noştri”, povesteşte tânărul. Cristi se uită cu tristeţe la diploma de bacalaureat pe care scrie că e depanator calculatoare, pentru că nu a reuşit nici măcar o zi să profeseze în domeniu.
„Cred că sunt un caz fericit pentru că m-am reorientat. Lucrez în comerţ în prezent”, a spus absolventul. Specialiştii în resurse umane consideră că Ministerul Învăţământului ar trebui să scoată din şcoli specializările care nu au viitor. „Arhitectura, grafica sau designul ar avea mai mult succes pe piaţa muncii, nicidecum specializările industriale”, a spus Mihaela Crai, specialist HR.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite