Schimbare la faţă pentru Piaţa Catedralei: parcare subterană şi acces interzis maşinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizarea unei parcări subterane în Piaţa Catedralei va interzice accesul maşinilor prin faţa lăcaşului de cult. Asta, după ce mai marii urbei s-au pus de acord că este vremea unei noi schimbări şi în această piaţă.

Chiar dacă mai este foarte mult până când vom apuca şi noi să vedem cum arată o piaţă europeană la noi în oraş, municipalitatea face calcule şi îşi propune să modifice cea mai mare piaţă a Aradului, Piaţa Catedralei.

Schimbarea la faţă a pieţei vine după ce municipalitatea s-a pus de acord cu modificările care vor da un nou „look” Pieţei Avram Iancu dar şi străzii Meţianu, aflată în vecinătate. „Modernizarea Pieţei Catedralei este în legătură directă cu modernizarea străzii Meţianu, care este deja proiectată şi care va fi scoasă la licitaţie pentru execuţia lucrărilor, respectiv cu realizarea parcării subterane din Piaţa Avram Iancu”, a explicat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Întreaga zonă ar urma să fie modificată, începând de la realizarea unei parcări subterane, până la mutarea piaţei agroalimentare şi a halei deopotrivă  în piaţa privată din zonă.

Pieţarii în schimb mai au de aşteptat mult şi bine până când piaţa va intra în lucru, având în vedere că de abia în toamna acestui an vor avea loc licitaţiile, iar cea mai bună soluţie care va schimba faţa pieţei va fi luată la anul.

Parcări subterane şi la Avram Iancu

Întreaga zonă a pieţei „Avram Iancu” va fi de nerecunoscut în câţiva ani. Pentru a putea realiza obiectivele propuse, autorităţile doresc să încheie un parteneriat public-privat sau să ceară un împrumut.

Sute de locuri de parcare subterane, o bibliotecă virtuală sub formă de piramidă şi un pasaj subteran sunt doar câteva dintre schimbările care se vor face în Piaţa „Avram Iancu”. Parcările subterane vor avea minim 500 de locuri. Pentru a se face loc noilor investiţii, proiectanţii vor trebui să propună trei noi locaţii pentru reamplasarea statuii „Eroului necunoscut” dar şi noi funcţiuni urbanistice.

Pentru finanţarea investiţiilor, municipalitatea îşi propune încheierea unui parteneriat public-privat, iar dacă acesta nu se va concretiza va contracta un împrumut. Primarul mai spune că investiţiile vor întregi proiectul care prevede realizarea unui pasaj pietonal pe strada Meţianu.Dacă până acum se purtau doar discuţii pe marginea acestui subiect, acum situaţia este cât se poate de clară, deoarece a fost desemnată firma care va elabora studiul de fezabilitate al proiectului care cuprinde schimbări în zona respectivă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite