O școală din Iermata s-a desființat fără știința elevilor și a părinților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi părinţi dint satul arădean Iermata au cerut socoteală inspectorilor şcolari, după ce au aflat că şcoala, în care le învaţă copiii, va fi desfiinţată. Ei acuză că  reducerea unităţii de învăţamânt s-a facut din birou.

Altfel, nu se explică faptul că elevii vor fi mutaţi dintr-o şcoală dotată la nivel european, într-una fără încălzire centrală şi cu Wc-uri în curte. Cei 17 elevi care învăţau până acum în clase comasate, la şcoala din Iermata, ar trebui să înceapă anul şcolar în Moroda, o comună  aflată la aproximativ 4 km distanţă. Vestea i-a pus pe jar pe părinţi, care au venit de dimineaţă la Inspectoratul şcolar din Arad.

“De ce să îi trezim de dimineaţă, să meargă prin frig? Vor economie, dar să plătească şoferul pe microbuzul şcolar? Nici nu există şofer, că nimeni nu a acceptat salariul de 350 de lei  pe lună”, a declarat unul din părinții nemulțumiți. În acest an şcolar, numărul copiilor de clasa întâi a crescut în satul  Iermata, dupa ce mulţi localnici plecaţi în străinătate au revenit acasă.

Oamenii spun că în şcoala din comuna învecinată nici măcar nu exista săli de clasă pentru noii veniţi.  “De ce să mut copilul dintr-o şcoală dotată cu  centrală termică într-una cu sobe şi cu Wc-uri în curte. Din birou au făcut reducerile. Noi nu ne mai aducem copiii la şcoală. Aici au învăţat şi bunicii nostri, noi am investit bani în ea, comunitatea locală s-a implicat”, adaugă un alt părinte nemulţumit.

“Noi am investit în şcoala din Iermata atât cât trebuie ca să fie o şcoală  dotată la nivel european, cum nu sunt şcoli în Arad ”, a declarat Gheorghe Suciu viceprimarul comunei Seleuş. Branc Florin directorul școlii Moroda a spus:

“Unde aveti Wc urile? În curte. Şi încălzirea cum e? Cu sobe. Şi dincolo la Iermata?  Încălzire centrală. Unde credeţi că sunt condiţii mai bune? Din punctual meu de vedere condiţii mai bune sunt la Iermata, dar s-a luat această decizie pentru îmbunătăţirea actului didactic. Avem asigurat transportul elevilor cu microbuzul, dar încă nu avem şofer şi pentru asta se vor cheltui 20 de mii de lei pe an”.  Inspectoratul şcolar Arad nu a dat astăzi părinţilor raspunsul pe care aceştia îl aşteptau.

“Noi ne-am gândit la calitatea actului de predare, în Iermata copiii învîţau într-o clasă comasată, de aceea mulţi părinţi şi-au dus copiii la şcoala   din Moroda”, a declarat Dora Haţegan, inspectoratul şcolar Arad. Părinţii sunt hotărâţi să nu cedeze. Ameninţă că nu îşi vor lăsa  copiii să facă naveta până la şcoala vecină. Şi dacă va fi nevoie vor picheta, zile în şir, Inspectoratul şcolar, până când cineva îi va băga  în seamă.


Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite