Arad: Săracii autostrăzii rămân în frig la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Săracii autostrăzii rămân în frig la iarnă
Arad: Săracii autostrăzii rămân în frig la iarnă

Arădenii care stau în cartierul Alfa, pe strada Mărului, întâmpină sezonul rece fără lemne pentru încălzire. Trăind în incertitudine, aceştia nu şi-au mai cumpărat nici lemnele necesare pentru  perioada rece.

Speriaţi mai mult de buldozerele care-i vor scoate în curând din casă decât de temperaturile scăzute din ultima perioadă, cei care locuiesc în zona fostei fabrici de cărămidă spun că mai mult ca sigur, iarna îi va surprinde cu sobele reci. Fără ajutor social sau pentru încălzire, oamenii rabdă în aşteptarea autostrăzii. Pentru Marta Morar, localnică, banii pe care îi primeşte de la stat pentru încălzirea locuinţei sunt un real ajutor, având în vedere că din pensia pe care o ia, marea majoritate a banilor se duc pe medicamente.
„De când a început toată povestea asta cu autostrada, nu mai avem linişte. Vremea e tot mai rece, iar noi nu am apucat să mai cumpărăm lemne pentru iarnă de frică să nu rămânem cu ele în stradă în caz că ne vor demola casele”, spune Marta Morar.
Problema e cu atât mai spinoasă cu cât comunitatea de pe strada Mărului numără circa 150 de minori, care în acest context vor fi nevoiţi să înveţe în locuinţe neîncălzite. „Iarna este cel mai greu pentru noi. Mulţi nu lucrează, iar celor care lucrează nu le ajung banii. Avem copii mulţi la care nimeni nu se gândeşte. Nu ne-am permis să ne cumpărăm lemne pentru că nu ştim când ne vor dărâma casele”, povesteşte Irina Căciulă, o altă localnică. Deşi unul dintre localnici se ocupă de aprovizionarea cu lemne pentru întreaga comunitate, în această perioadă doar câteva familii s-au încumetat să cumpere de teama temperaturilor scăzute.

Soluţii de moment
Pentru a scăpa de frig, câţiva localnici au recurs la încălzirea cu cărbuni. Cu toate acestea, doar noaptea soba este caldă. Îmbrăcaţi şi cu două hanorace, copiii învaţă între pereţi reci şi scorojiţi. „Am avut cărbuni aşa că altă soluţie nu am găsit”, spune Ion Mândru, un alt localnic care adaugă că la circa doi lei kilogramul, cărbunele pare cea mai bună soluţie de moment.
Purtătorul de cuvânt al primăriei, Corina Drăghici, a declarat că toate persoanele care îndeplinesc condiţiile de acordare a ajutorului de încălzire, pot depune solicitări la serviciul social până în data de 25 a fiecărei luni pentru luna următoare.

Autostrada ca blestem
Pentru cei aproximativ 600 de oameni care trăiesc pe strada Mărului, autostrada Arad-Timişoara reprezintă un blestem. Faptul că investiţia va trece prin curţile lor i-a adus pe aceşti sărmani în pragul disperării, cu atât mai mult cu cât nefiind proprietari pe terenuri şi case, nu vor fi nici despăgubiţi.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite