Cei mai mulţi arădeni care au luat decizia să-şi pună capăt zilelor s-au spânzurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii intervin la fiecare caz de suicid
Poliţiştii intervin la fiecare caz de suicid

Doborâţi de problemele cotidiene, tot mai mulţi arădeni îşi slăbesc echilibrul psihic şi nu mai fac faţă luptei cu viaţa. Fie că sunt tineri fără obligaţii, sau au familie şi copii, tot mai mulţi arădeni cedează psihic în faţa problemelor şi aleg să-şi pună capăt zilelor.

Fenomenul este cu atât mai îngrijorător, cu cât numărul total al sinuciderilor a ajuns la ordinul zecilor pe parcursul unui an întreg. Cea mai des întâlnită metodă de curmare a vieţii este spânzurarea.

Bărbaţii cedează

Potrivit unor statistici furnizate de către reprezentanţii Medicinei Legale din Arad, mai bine de 90 la sută dintre cazurile de suicid îi au ca protagonişti pe spânzuraţi. „În anul 2009 s-au spânzurat 45 de bărbaţi şi şapte femei. Alte metode întâlnite în răndul victimelor includ înecul, intoxicaţiile, precipitarea ori plăgile autoproduse”, a declarat doctorul Corina Crişan, şeful Serviciului de Medicină Legală Arad.

Doctorii legişti nu pot aprecia, însă, cu exactitate, dacă este vorba despre accident sau sinucidere, cei care pun verdictul final fiind reprezentanţii Poliţiei, care anchetează cazul. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Arad, Camelia Tuduce, săptămânal apar câte două cazuri de suicid. Majoritatea victimelor provin din mediul rural, iar media de vârstă depăşeşte 40 de ani.

„Spânzurarea este o metodă sigură, dar şi o autopedepsire. De obicei, persoanele care recurg la această metodă se învinovăţesc, suferă de autodepreciere, sunt depresive, iar prin spânzurare încearcă să se autopedepsească. E important de ştiut că, în ciuda greutăţilor, arădenii trebuie să realizeze că nu aceasta este soluţia ideală”, a explicat Maria Duma, psiholog la un cabinet din Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite