Arad: Roşiile de Macea ar putea ajunge bulion pe avioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Roşiile de Macea ar putea ajunge bulion pe avioane
Arad: Roşiile de Macea ar putea ajunge bulion pe avioane

Zeci de legumicultori din judeţului Arad şi-au dat întâlnire, duminică, în comuna arădeană Macea, la prima ediţie a „Festivalului Părădăicilor”. 

Localitatea este cunoscută pentru producţia de roşii din toate soiurile care au un gust deosebit.

De asemenea, măcenii sunt renumiţi pentru bulionul cu pătrunjel despre care spun că drege cel mai bine mahmureala.

Senzaţia festivalului a fost Petru Georgescu, din comuna Covăsânţ, care a adus la eveniment roşii uriaşe care au cântărit între 500 de grame şi un kilogram.

Roşiile sunt cultivate pe soluri fertile, fără chimicale care necesită un timp mai lung de coacere.
 
Cultivatorii de roşii din judeţ şi-au manifestat speranţa că, pătlăgelele roşii cultivate de ei ar putea să ajungă bulion pentru companiile aeriene.

“Cea mai consumată băutură pe avioane este sucul de roşii. Poate, într-o zi, pe cutiile acelea va scrie că sucul este făcut din roşii de Macea. Pentru asta trebuie ca roşiile să fie mult mai cunoscute, în regiune, în ţară şi apoi în Europa. Avem produse agricole europene. Vreau să încep să le fac cunoscute în UE”, a declarat Iosif Matula, europarlamentar.

Organizatorii festivalului îşi propun să promoveze roşiile dar şi restul produselor ecologice în toată Europa.

“Vrem să ducem produsele noastre tradiţionale, roşiile, ceapa, pita de Pecica, salamul de Nădlac în Parlamentul European de la Bruxelles ca să le cunoască toţi europenii”, a declarat Gheorghe Don, organizatorul festivalului.

Pe lângă roşii, la Macea au mai fost expuse ţuica de Chisindia, pita de Pecica, cozonaci tradiţionali, brânză de Macea, varza şi ardei.

Cum zona este cunoscută şi pentru producţia de pepeni, nu puteau lipsi din standuri lubeniţele şi pepeni.

Localnicii au făcut o demonstraţie live de preparat bulionul despre care susţin că este un produs pe care îl consumă toată iarna.

“Roşiile se fierb, se strecoară, se pune sare şi pătrunjel pentru gust. Apoi se pun  în sticle şi păstrează la rece. Iarna preparăm sosuri, supe dar şi paste cu sosuri italieneşti pe bază de bulion”, a declarat Petre Bătăneanţ.

Organizatorii festivalului, Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii în Mediul Rural, Consiliului Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean şi Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” au promis că acest festival va deveni  o tradiţie.

Cum jocul şi voia bună nu puteau lipsi de la o asemenea sărbătoare, pe scenă au  urcat Rapsozii Zărandului, Dan Onica şi Ioan Chişeuan, alături de invitaţii lor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite