Românii din vestul țării încing hora de ziua națională a Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor petrece ungureşte în mai multe orașe din țara vecină, întreaga săptămână, cu ocazia zilei naționale a Ungariei care este sărbătorită pe 15 martie.Ungurii marchează 162 de ani de la începutul revoluţiei de la 1848 împotriva dominaţiei habsburgice.

Ziua de 15 martie este una din cele mai importante sărbători naţionale din Ungaria, iar în zonele din ţările învecinate locuite preponderent de etnici maghiari este cunoscută drept ziua maghiarilor de pretudindeni.

Startul de la Budapesta

Manifestările oficiale încep la Budapesta cu un ceremonial de înălţare a Drapelului Ungariei în faţa clădirii parlamentului după care autorităţile statului vor depune coroane de flori la Statuia lui Lajos Kossuth.

Ca şi în anii trecuţi principalele formaţiuni politice din Ungaria organizează manifestări separate dedicate zilei de 15 martie, însă de data aceasta este de aşteptat ca discursurile să aibă în principal un caracter electoral în condiţiile în care luna viitoare vor avea loc alegeri parlamentare.

Restricții simțite și în Arad

Poliţiştii din Budapesta au decis introducerea de restricţii de circulaţie în mai multe zone ale oraşului şi au precizat că nu au informaţii potrivit cărora anumite persoane s-ar pregăti să tulbure buna desfăşurare a manifestărilor. În Ungaria interdicţia privind circulaţia camioanelor şi a tirurulor impusă la fiecare sfârşit de săptămână este prelungită până luni la ora 22.00.

În perioada în care restricţiile sunt în vigoare şoferii autovehiculelor de mare tonaj care intenţionează să tranziteze Ungaria sunt nevoiţi să aştepte fie la punctele de trecere a frontierei, fie în parcări. “Se va circula cu dificultate și prin vămile din Arad. Sunt șofer de TIR și am mai prins într-un an ziua naționala a Ungariei pe drum. Traficul va fi blocat până spre seară”, a precizat Alexandru Stan, șofer de TIR.

La horă cu vecinii maghiari

Arădenii care au rude ori prieteni în Ungaria spun că mâine, încă de dimineață vor lua parte la manifestările dedicate zilei naționale. Vor încinge hore cu vecinii de peste graniță ori vor merge la iarbă verde și grătare.

Debrecen, cel mai frumos oraș

La Debrecen, oraş situat aproape de graniţa vestică a României, se găseşte unul dintre cele mai frumoase parcuri acvatice. Băile mediteraneene, unice în Ungaria, servesc turiştilor pentru recreere de mulţi ani. Săptămâna aceasta a avut loc aici un concurs pe toboganele cu apă, iar la Parcul Acvatic Aquaticum din Debrecen a avut loc Campionatul de întrecere pe tobogane, care aşteaptă concurenţi atât din ţară cât şi din străinătate.

Baia termală din Debrecen foloseşte apă de 69 de grade C, care ajunge la suprafaţă de la o adâncime de 1.400 metri. Apa este bogată în substanţe organice şi anorganice, fiind recomandată în special celor cu probleme locomotorii şi neurologice.

Aquaticum este un parc acvatic mediteranean acoperit, oferă de la  plante exotice, piscine pentru toate vârstele până la un bazin cu valuri, 12 tobogane, perete de escaladare, duşuri de masaj de diferite tipuri, jacuzzi, piscină cu gorte, piscină cu curent de apă, gheizere, centru de masaj, centru de saună şi băi de aburi. Acesta este deschis de ziua națională, iar cu această ocazie, sute de arădeni spun că vor petrece câteva ore de neuitat în țara vecină.

Oraşul turistic al românilor

Al doilea oraş ca mărime al Ungariei, Debrecen are o populaţie de 211.000 de locuitori şi este capitala comitatului Hajdú-Bihar. Între Oradea şi Debrecen sunt doar 75 de kilometri, iar de Baia Mare îl desparte o distanţă de 120 de kilometri. Debreţin este un important centru cultural, artistic şi ştiinţific. În centrul oraşului, care apare ca o piaţă pietonală uriaşă, a fost construită cea mai mare fântână din ceramică din Europa, cu un diametru de 20 de metri.

Merită vizitate Marea Biserica Reformată din Piaţa Kossuth, simbolul oraşului; Muzeul Déri cu cele trei picturi ale lui Mihály Munkácsy, “Cristos dupa Pilat”, “Calvary” si “Ecce Homo”, numite împreună “Trilogia”;  Muzeul Comemorativ Ferenc Medgyessy (unul din din cei mai apreciaţi artişti plastici maghiari); Biserica Reformata Mică sau “biserica trunchiată”; Muzeul Literaturii; Teatrul Csokonai; Marea Pădure (Pădurea se întinde pe o suprafaţă de 1.082 hectare şi a fost înregistrată ca prima rezervaţie a ţării, în 1937); Grădina Zoologică şi Botanică (aproape 1400 de animale din 170 specii de pe patru continente şi o impresionantă colecţie de cactuşi, 2500 din cele 3000 cunoscute în lume, putând fi văzute aici); Arena Ice (singurul patinoar acoperit din estul Ungariei).

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite