PORTRET: Rodin Chirilă adună istoria din cărţi. A colecționat peste 2.000 de volume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădeanul este pasionat de istorie încă de pe băncile liceului şi spune că în toţi aceşti ani a reuşit să colecţioneze aproximativ 2.000 de volume.

Rodin Chirilă este un om care se bucură de fiecare oaspete care îi calcă pragul casei pentru că îi poate povesti pe îndelete istoria celor peste 2.000 de volume pe care le adăposteşte într-una din camerele apartamentului unde locuieşte cu soţia sa. Oricine îl întreabă de istorie, Rodin îi răspunde cu multă simplitate şi dragoste, pentru că este materia care i-a ajuns la suflet încă din primii ani de şcoală.

„Mi-a plăcut istoria încă de când am început să o studiez. Acum îmi pare rău că nu m-am făcut cadru didactic şi am ales alt drum profesional. Ca să acopăr acest gol, am început să colecţionez cărţi”, îşi aduce aminte Rodin Chirilă.

Admiră cărţile zi de zi

Minibiblioteca pe care şi-a amenajat-o în propriul apartament i-a răpit ceva timp, mai ales că nişte cărţi nu sunt tocmai uşor de întreţinut. „Să fii colecţionar de cărţi este o pasiune migăloasă. Volumele mai vechi de 50 de ani încep să se degradeze şi sunt greu de păstrat intacte. Când ajung de la serviciu, în fiecare zi, mă uit peste ele şi urmăresc dacă nu cumva s-a mai desprins câte o coală pe undeva”, a spus bărbatul îndrăgostit de istorie.

Colecţionarul mărturiseşte că fiecare carte bună pe care a dobândit-o de-a lungul anilor l-a costat nu numai bani, ci şi energie. Cu toate acestea, Rodin recunoaşte că toate cărţile care i-au trecut prin mâini i-au umplut viaţa cu multă dragoste, afecţiune şi i-au dat putere să treacă peste obstacolele care i-au ieşit în cale. Printre rafturile pline de cărţi se regăseşte şi cel mai vechi volum al colecţiei, volumul „Napoleon” care datează încă din anul 1924.

O avere pentru cărţi

„Această carte o am moştenire de la bunicul meu, de aceea pot spune că are şi o valoare sentimentală foarte importantă. La rândul lui, bunicul a fost un mare colecţionar, aşa că am avut de la cine să învăţ”, explică arădeanul. Din cele peste 2.000 de volume pe care le deţine, cele mai multe au fost cumpărate înainte de revoluţie, pentru că bugetul era altul la acea vreme. Biblioteca lui Rodin conţine şi cataloage de carte veche, dicţionare, calendare vechi, almanahuri, manuale şcolare şi chiar manuscrise ale unor istorici şi scriitori.

Colecţia de cărţi pentru Rodin înseamnă totul şi nu ar vinde-o pentru nimic în lume, cu toate că a primit unele propuneri. „Ţin la ea ca la ochii din cap. Nu am organizat niciodată nicio expoziţie şi nici nu am de gând să le expun public pentru că s-ar deteriora. Când nu o să mai fiu eu, fiica mea o să preia pasiunea familiei şi va încerca să facă mai mare colecţia pe care o am deja”, spune bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri
Câţi alţi colecţionari mai cunoaşteţi?
Sunt destul de mulţi oameni cu care colaborez şi care iubesc cartea şi numismatica. Obişnuim să mai facem schimb între noi când avem câte două exemplare dintr-un volum.

Care sunt calităţile unui colecţionar?
Această pasiune presupune mult devotament, osteneală, încredere şi căutări infinite.

Ce-i place
Rodin mărturiseşte că îi plac oamenii de cuvânt care se ţin de promisiuni. „Îmi place să citesc, să fiu la zi cu evenimentele din toată ţara şi să pescuiesc”, a adăugat Rodin Chirilă.

Ce nu-i place
Bărbatul spune că detestă oamenii lăudăroşi, ipocriţi care încearcă să profite de pe urma celor slabi. „Evit să am de-a face cu oameni neserioşi care mint de îngheaţă apele”, a punctat arădeanul.

Profil
Născut. 1 septembrie 1955, Ploieşti
Studii. Şcoala tehnică de Cinematografie
Familie. Căsătorit, un copil
Job. Poliţist

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite