Rodica Moţco, sora românului mort în Afganistan: ,,Era un sprijin pentru toţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodica Moţco, una dintre surorile românului, care s-a aflat printre victimele incidentului de vineri seară din Afganistan se pregăteşte alături de ceilalţi fraţi şi de mama de 83 de ani de înmormântare. Aceasta locuieşte în Arad de mai bine de 20 de ani.

Filaret Moţco, care lucra la Secţia de Afaceri Politice a Biroului ONU din Mazar-I-Sharif îşi ajuta tot timpul familia. Rodica Moţco poveşteşte cu lacrimi în ochi, că aseară când a auzit prima dată ştirea, când nici nu se ştia numele celor care au murit a simţit că este vorba despre fratele ei.

,,Eram la serviciu şi ascultam ştirile. Chiar i-am spus unui client, care era de faţă, că am presimţirea că este fratele meu. Acelaşi sentiment l-a avut tot aseară şi un fin de al meu. De atunci am început să dau telefoane şi mă rugam să nu fie adevărat. Mi s-a spus că nu i se va face public numele până în momentul în care nu o să o anunţăm pe mama, care are 83 de ani. Este groaznic ca o mamă să-şi îngroape fiul, care era un exemplu pentru mulţi. Îmi este frică că nu va rezista”, mărturiseşte printre lacrimi Rodica Moţco.

Filaret nu era căsătorit

Femeia, de 48 de ani spune că el nu s-a căsătorit niciodată şi nu a făcut copii, tocmai pentru a putea să îşi urmeze cariera.

image

,,Mama noastră, Eudochia îi spunea de multe ori să lase tot şi să se întoarcă acasă. Însă, el nu a vrut să asculte şi mereu mergea înapoi. A făcut şase facultăţi, învăţa mult şi când era mic. De când avea 14 ani a plecat la şcoală.  Ne înţelegeam foarte bine în copilărie şi pe urmă, doar că ne vedeam mai rar. El ne-a ajutat mereu pe toţi. Pe mama, pe ceilalţi fraţi, că în total suntem cinci, trei băieţi şi două fete. Pentru copiii mei, care au fost crescuţi doar de mine a fost ca un tată. Este o pierdere mare”, mai spune femeia.

Familia lui Filaret spune că nu i-a fost niciodată frică să meargă în Afganistan. ,,Chiar am vorbit cu el de multe ori despre meseria pe care o are. Mereu îmi spunea că nu îi este frică şi că asta este datoria lui. Nu îi era teamă de Afganistan. Mereu ne luam de el pentru că funcţiona ca un ceas. La el toate lucrurile erau făcute ca la carte. Îi spuneam că asta nu e viaţă să-şi facă şi el o familie, să se distreze, dar mereu ne spunea că asta este menirea lui. Nu aşa îl aşteptam să vină acasă. Ne vom strânge toată familia la Izvoarele Sucevei”, mai spune Rodica.

Tot aceasta spune că fratele ei nu povestea prea multe despre misiunile pe care  le avea.

Filaret Moţco înainte de a lucra pentru ONU, a fost angajatul OSCE în Tadjikistan. Manifestanţii care protestau faţă de incendierea recentă a Coranului în Statele Unite au atacat, vineri seară, sediul ONU din oraşul afgan Mazar-i-Sharif, reuşind să ucidă aproximativ 14 persoane.



Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite