Arad: Florin Hornoiu a fotografiat Revoluţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Florin Hornoiu a fotografiat  Revoluţia
Arad: Florin Hornoiu a fotografiat Revoluţia

Arădeanul a fost şef de promoţie la Şcoala postliceală de fotografie, după care a lucrat şi în echipa oficială de fotografi a lui Ceauşescu.

PROFIL
Născut - 27 martie 1952, Semlac, judeţul Arad.
Studii - Şcoala postliceală de fotografie Bucureşti, studii de jurnalism
Experienţă - Instructor de cenaclu, documentarist la Muzeul Arad din 1985
Familie - Căsătorit, are un copil



Primul său contact cu fotografia a avut loc în şcoala primară, când l-a asistat pe profesorul său de rusă în aventura unei fotografii, de la declanşarea aparatului şi până la poză. Mai apoi s-a apucat serios de această pasiune în liceu, odată cu achiziţionarea unui aparat Smena şi înscrierea la un cerc foto.
„Adevărata pasiune s-a născut însă în timpul armatei, pe care am făcut-o la CFR, unde lucrat pe un post de fotoreporter la revista militară săptămânală Pentru Patrie. Aici am prins cu adevărat gustul de fotografie şi de presă, dar şi de peisaj”, a povestit Florin Hornoiu.

Şcoala postliceală de fotografie
După ce a terminat armata, a plecat la Bucureşti pentru a face Şcoala post liceală de fotografie, pe care a terminat-o ca şef de promoţie. Odată cu finalizarea acesteia a venit şi propunerea de a forma un grup de fotografi pentru evenimentele oficiale de stat pe lângă Ager Press. „Am participat la acest proiect vreme de patru ani, dar sporadic, pentru că altfel ar fi trebuit să-mi finalizez studiile la Băneasa. Ori nu îmi doream de fel să intru în această structură”, a mai spus fotograful arădean.
În paralel s-a înscris la celebrul cineclub Kinemaikon, care ulterior a devenit „Atelier 16”, organizat de Şcoala Populară de Artă. „Aici m-am virusat de film şi mai ales de documentar. Am activat mult în acest club, unde au şi fost montate cele trei documentare cu care am obţinut premii la saloane naţionale şi internaţionale de profil. Mai am în palmares şi şapte premii pentru fotografie la astfel de saloane”, a mai declarat Florin Hornoiu.
Despre fotografierea Revoluţiei din 1989, unul dintre proiectele care l-au făcut extrem de cunoscut, povesteşte că a fost o experienţă plină de teamă dar şi de dorinţă.

Revoluţia, fotografiată cu grijă
„Când am vazut ce se întâmplă, am realizat potenţialul momentului, iar experienţa de la muzeu mi-a relevant importanţa unor astfel de mărturii. Aşa că în 21 decembrie, am ieşit cu teamă din casă, mai ales că aflasem deja că unii fotografi amatori fuseseră ridicaţi de securitate. În plus, în prima zi, am încercat să fac doar cadre generale pentru că mă temeam să nu se întâmple ca la Braşov când participanţii la încercarea de revoluţie au fost arestaţi şi identificaţi după poze făcute de profesionişti sau amatori”, a mai povestit artistul arădean.



Întrebări şi răspunsuri
Ce preferaţi, fotografia alb-negru sau cea color?
Cred că prefer fotografia alb-negru. Este o fotografie care te provoacă.

Aparat foto digital sau cel cu film?
Din punctul meu de vedere, filmul a fost sacrificat înainte de a-şi fi spus ultimul cuvânt. Cred că a fost vorba despre afacere, pur şi simplu. Astfel accesul la imagine a devenit unul de masă, cu foarte mulţi consumatori.

Ce anume îi trebuie unui bun fotograf?
Trebuie să simtă imaginea. Poţi învăţa pe cineva tainele meseriei, regulile, dar adevăratul talent va răzbate din imagini, şi acesta nu poate fi învăţat. E nevoie de acea sclipire, valabilă şi în alte domenii, ale artei sau sportului.




Ce-i place
„Pe lângă imagine îmi plac foarte mult artele plastice, dar tot prin prisma imaginii”, a mărturisit fotograful. „Îmi mai plac literatura şi muzica, dar şi excursiile, atâta vreme cât sunt de documentare”, a mai spus Florin Hornoiu.

Ce nu-i place
„Nu îmi place omul nou, acel cocalar, personaj de legendă al mitocăniei urbane. Nu îmi plac manelele, nesimţirea şi aglomeraţia urbană”, e categoric artistul arădean. Acesta mai completează că, într-un cuvânt, nu îi place „urâtul”.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite