Revelionul sârbilor a încins atmosfera în restaurantele din Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sârbii arădeni au petrecut straşnic de noul an
Sârbii arădeni au petrecut straşnic de noul an

Peste 300 de sârbi au întâmpinat noul an la petrecerile organizate la restaurantele din Arad. Muzica şi dansurile au făcut deliciul Revelionului. „Srečna Nova Godina” tradiţionala urare a răsunat toată noaptea la petrecerile celor două parohii, cea din Gai şi cea din Arad-Centru.

„Foarte rar ne întâlnim sârbii între noi şi astfel încât vorbim foarte mult româneşte. Iată un prilej să vb sârbeşte  şi să ne cunoaştem prietenii care sunt pentru noi de mare preţ”, a declarat Simion Jarko, preşedintele Uniunii Democrate a Sârbilor din Arad.

Conform acestuia, cea mai antisârbească invenţie din ultimii 20 de ani sunt paharele de plastic, deoarece acestea nu se sparg. „În sârbeşte există un cântec despre spargerea paharelor, un soi de imn, unul să ne simţim bine”, a mai adăugat Simion Jarko.

Noul an, după calendarul iulian i-a întâmpinat pe aceştia pe muzica formaţiei special adusă din Kikinda (Serbia), urmaşi ai lui Lepa Brena.

Dansul s-a încins cu patru ore înainte de trecerea în noul an, iar cei mai în vârstă nu s-au lăsat mai prejos într-ale dansurilor sârbeşti.

Cel mai în vârstă sârb de la petrecere, Gheorghe Muntean a arătat tuturor că la cei 87 de ani pe care-i are, încă ştie să petreacă alături de confraţii lui cu mult mai tineri.

Nici mâncărurile tradiţionale nu au lipsit de pe mesele sârbilor.

Astfel, pe lângă bucatele tradiţionale, mesenilor le-au fost servite şi tocaniţă de vânat cu ciuperci, alături de ţuica de gutui adusă tocmai din Serbia.

„Să nu săruţi ca Iuda”

Conform obiceiului, la miezul nopţii, sârbii se îmbrăţişează şi se sărută de trei ori.

„ Există două variante al obiceiului. O versiune este dacă vreţi cea creştinească fiind vorba de Sfânta Treime, dar mai există o versiune care este legată sigur tot de biblie şi de istoria religiei. Este vorba de faptul că atunci când Iuda a intrat la Cina cea de Taină pentru ca ostaşi romani să recunoască pe cel care este Hristos, i-a sărutat  pe apostoli o dată şi pe Hirstos de două ori. De aceea noi spunem, să nu săruţi ca Iuda”, spune Simion Jarko.

Un alt obicei în prima zi a noului an este cel de a îndeplini orice dorinţă primului musafir care îţi va călca pragul casei.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite