Reprezentanții E.ON explică formula de calcul a consumului de gaz în urma căreia arădenii ar plăti cu aproape 24 la sută mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La trei zile de la solicitarea noastră de a primi un răspuns din partea reprezentanțiilor E.ON gaz față de acuzele celor de la Uniunea Locală a Asociațiilor Locative cu privire la formula de calcul a consumului de gaz, a ajuns și răspunsul.

Reprezentanții instituției spun că în România, potrivit Regulamentului de măsurare a gazelor naturale tranzacţionate la consumatorii captivi, emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale, gazele naturale sunt măsurate în condiţii de bază, adică, condiţii specificate de temperatură şi presiune pentru gazele naturale furnizate. Acestea sunt pentru temperatură 15° C şi pentru presiune 1,01325 bar.

“Cerinţele regulamentului privitoare la măsurarea gazelor naturale în condiţii de bază sunt obligatorii pentru toţi participanţii la piaţa gazelor naturale, de la producători, transportatori până la furnizori, distribuitori si consumatori finali de gaze naturale. Astfel, gazele naturale sunt livrate şi facturate consumatorilor exact în aceleaşi condiţii de bază în care ele sunt achiziţionate de către furnizorul de gaze naturale”, se explică într-un comunicat oficial.

Putere calorică măsurată la 25 de grade

Un al doilea argument pe care îl aduc cei de la E.ON este faptul că în calculul facturii se ia puterea calorică a gazului, câtă căldura rezultă din gazul consumat. Puterea aceasta, este optimă dacă este măsurata la 25 grade Celsius, potrivit standardului european. La noi, puterea calorică se calculează la 15 grade Celsius, ceea ce încarcă factura cu 11.7%, proprietăţile gazelor componente fiind diferite la 15 grade Celsius şi la 25 grade Celsius.

“Conform Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România elaborat de către ANRE, aparatele utilizate la determinarea puterii calorifice a gazelor naturale - gazcromatografele - trebuie să îndeplinească toate prevederile legale în vigoare (marcaj CE, aprobare de model, verificare în termen, etc.) şi sunt supuse obligatoriu controlului metrologic legal. Funcţionarea acestora este supravegheată de Biroul Român de Metrologie Legală prin modalităţi specifice. Totodată, metodele de determinare a puterii calorifice a gazelor naturale sunt detaliat precizate de standardele din domeniu. (SR EN ISO 6974:2002 şi SR ISO 6976+C2:1999).

Calcul corect

Determinarea puterii calorifice superioare nu este în sarcina furnizorului de gaze naturale, acesta procedează la facturarea consumurilor de energie, în baza informaţiilor primite de la operatorul de transport, respectiv de la operatorii de distribuţie. Valorile puterilor calorifice superioare sunt comunicate de către operatorul de transport către operatorul de distribuţie. Distribuitorul publică pe pagina de internet proprie valorile puterilor calorifice superioare corespunzătoare fiecărei localităţi pentru care deţine licenţă de distribuţie.

Arădenii plătesc mai mult gaz decât consumă. Preţul la gaz este umflat cu aproape 24 de procente.

În baza datelor referitoare la calitatea gazelor naturale comunicate de către operatorul de distribuţie, furnizorul realizează facturarea consumului de energie către consumatori. Precizăm faptul că temperatura de 15 grade Celsius reprezintă temperatura de bază de măsurare a volumului de gaze, iar temperatura de 25 de grade Celsius reprezintă temperatura de combustie în baza căreia se calculează puterea calorifică superioară. Reprezentanţii ULAL consideră că temperatura de bază de măsurare a volumului de gaze şi temperatura de combustie au aceeaşi semnificaţie, ceea ce reprezintă o eroare.

Calculele prezentate de reprezentanţii ULAL sunt rezultatul acestei erori şi drept consecinţă nu pot fi luate în considerare”, au comentat acuzele reprezentanții E.ON. Aceștia mai spun de asemenea, că ordinul ANRE nr. 62/2008, lasă la latitudinea producătorului de contoare de gaz, marja de eroare metrologică, în loc să o limiteze rezonabil, cât mai mică. Din marja de eroare inacceptabil de mare la unele contoare de 4%, plătitorul român este pagubit mai mult cu 4%.

“Compania noastră nu produce contoare de gaze naturale”

“Toate contoarele de gaze naturale, achiziţionate de companie de la producători cu renume în domeniu, respectă legislaţia în vigoare în România. Contoarele achiziţionate respectă în acelaşi timp şi cerinţele tehnice şi metrologice ale standardelor europene. Prevederile din Regulamentul de măsurare referitoare la erorile tolerate sunt conforme cu legislaţia şi standardele în vigoare.

Astfel pentru contoarele de uz casnic erorile tolerate admise se situează între -6% şi +3% pentru debite sub o anumită valoare şi între -3% şi +3% pentru debite mari. Este improbabil ca toate contoarele să înregistreze valori pozitive ale erorii de măsurare”, au declarat cei de la E.ON.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite