Recesiunea a închis anul trecut 22 de firme zilnic. Mii de arădeni puşi pe liber.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul crizei până şi în prezent,  Aradul a cunoscut o creştere de aproape 50% a numărului firmelor falimentare. Dacă în 2009 numărul societăţilor radiate se ridica undeva la puţin peste 1.500, în 2010 peste 8.000 de firme şi-au pus lacătul pe uşă. 

O situaţie fără ieşire pentru mii de arădeni pemtru care 2010 a stat sub semnul falimentului. Recesiunea a lovit tare în economia oraşului, cei mai afectaţi de efectele acesteia fiind angajaţii din construcţii, industrie si comerţ. Acest efect al crizei s-a făcut simţit şi pe mesele judecătorilor arădeni, unde în 2010 numărul dosarelor de dizolvări de societăţi aproape s-a dublat faţă de 2009. 

„Volumul de muncă pe secţia comercială a crescut, dar nu din cauza creşterii numărului de insolvenţe, care s-a păstrat cât de cât. În schimb a crescut numărul dizolvărilor de societăţii. Atunci când există un număr foarte mare de cazuri de insolvenţă, este un caz de alarmă. Când ai peste două mii de cereri de dizolvare, ceva nu e în regulă. Dar, dacă adunăm şi insolvenţa, sunt peste cinci mii de firme. Aceste firme au fost dizolvate numai în cursul anului 2010”, a explicat judecătorul Ştefan Lucaciuc, preşedintele Tribunalului Arad.

Domeniile de activitate apreciate drept profitabile au ajuns acum în pană de idei şi de bani. Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost cei din comerţ, industrie şi construcţii. Cercul bani - consum - producţie s-a spart, aproape concomitent cu apariţia recesiunii.. 

„Cei implicaţi în industria textilă, prelucrătoare, constructorii şi transportatorii au resimţit din plin efectele crizei. Şi turismul a avut probleme mari. S-a ajuns să existe firme care au prestat servicii pentru alte firme care nu mai există”, a explicat Mircea Purcaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii. 

Alte companii au luat împrumuturi mari pentru a-şi lansa activităţile, dar au ajuns  în situaţia de a nu mai putea plăti, şi totul a căzut. „La început construcţiile au mers, dar la un moment dat, am ajuns în incapacitate de plată, deşi aveam foarte multe facturi de încasat. N-am mai primit însă banii şi am oprit totul, pierderile erau prea mari”, a spus Lucian Grec, fost patron al unei firme de construcţii. 

2011 în schimb a venit cu un număr de circa 21.000 de firme existente pe piaţă în momentul de faţă. În primul rând, dacă în perioada ianuarie-decembrie 2009 erau desfiinţate puţin peste 1.500 de firme, în acelaşi interval din 2010 au fost radiate de peste cinci ori mai multe, respectiv 8.030 de societăţi. În acelaşi timp, numărul firmelor nou-înfiinţate a crescu,t de la un total de 2.777, în 2009, la 2.834 în 2010.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite