Rareş Golea, karate-kid de Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş se pregăteşte să câştige centura albastră
Rareş se pregăteşte să câştige centura albastră

A intrat în lumea artelor marţiale când încă nu împlinise 10 ani. Doi ani şi jumătate mai târziu,  a urcat pe culmi, devenind campionul lumii.

Mirajul fotbalului l-a atras timpuriu, ca pe mai toţi copiii. A început să joace, dar simţea altă chemare. „Hai cu mine la karate”, i-a propus un prieten. L-a ascultat, nu împlinise nici 10 ani când a păşit prima dată în sala de antrenament a clubului Shodan. Solemnitatea antrenamentului, centurile negre purtate de Sensei Teo Răduţ şi cei avansaţi l-au impresionat. Răduţ l-a văzut la lucru, apoi l-a măsurat. „Puştiule, dacă te ţii de treabă, ajungi campion”. Rareş a ascultat şi a început să înveţe.

Sportul care te învaţă să fii mai bun

A prins modul de lucru şi principiile karate-ului i s-au potrivit. „Nu e doar un sport al trupului, e şi un sport al minţii. Ne învaţă să devenim mai buni”, e concluzia la care a ajuns Rareş după doi ani şi jumătate. A început să participe la concursuri. Mai întâi naţionale, prin ţară, la Reşiţa, Oradea, Timişoara şi Arad. Prima satisfacţie majoră a trăit-o acum câteva luni, chiar acasă. Sala Sporturilor „Victoria” a găzduit Campionatul European de Karate. Prestaţia sa la kata (lupta imaginară) i-a adus medalia de bronz. „M-am comportat ca la un concurs normal. Am văzut cum lucrau şi sportivii din alte ţări, la unii am remarcat procedee mai complicate”, a povestit „karate-kid” de Arad.

Campion mondial la Roma

Cea mai mare bucurie a trăit-o luna trecută, la Roma. „Cetatea eternă” a fost locul unde s-au reunit cei mai buni sportivi din lume, pentru Campionatul Mondial. Rareş a intrat în proba de kumite, unde există contact direct cu adversarul. S-a comportat perfect şi a luat primul loc, devenind campion mondial. „E frumos să ţi se cânte imnul pe podium. M-am simţit foarte bine, fericit”, a mărturisit tânărul sportiv, atras în egală măsură de kata şi de kumite.

La 12 ani, are centura verde şi se pregăteşte să-şi câştige dreptul s-o poarte pe cea albastră. Speră să ajungă la cea neagră, iar apoi să meargă mai departe. Maestrul Teo Răduţ îi acordă toată încrederea. „E elevul meu preferat, din toate punctele de vedere. L-am remarcat din primul moment, munceşte foarte mult, e serios şi disciplinat. Are toate atu-urile să ajungă unde-şi propune şi nu mă refer doar la sport”, l-a caracterizat conducătorul Şcolii de Karate Shodan. Rareş se pregăteşte acum pentru o competiţie importantă. La Timişoara, pe 19 decembrie, se aniversează 20 de ani de libertate, iar karatişti din toată România vor merge într-un turneu memorabil.

Întrebări şi răspunsuri

Ce le-ai spune tinerilor care vor să se apuce de karate?

Să ţină cont că nu înseamnă bătaie. Înseamnă auto-apărare. E sportul care ajută atât corpul, cât şi sufletul.

Dacă nu era să faci karate, ce crezi că ai fi făcut?

Nu mă văd făcând altceva.

Cum se împacă sportul şi şcoala?

Bine, reuşesc să mă organizez între amândouă şi să-mi rămână şi timp liber.

Care sunt materiile tale preferate?

Matematica, fizica şi chimia.

În cât timp crezi că vei purta centura neagră?

Sper ca în trei-patru ani. Dar îmi doresc să urc şi mai sus de centura neagră.

Ce-i place

Rareş e îndrăgostit de sport. Pe lângă karate, îi plac fotbalul şi baschetul. „Dar îmi place sportul, în general”, spune el. Nu neglijează nici şcoala, acolo unde e atras de materiile „exacte”.

Ce nu-i place

E la vârsta frumoasă la care lucrurile neplăcute din viaţă nu reprezintă impedimente. „Nu pot să spun acum că sunt lucruri care să nu îmi placă”, afirmă Rareş, care încearcă să ia tot ce e mai bun şi frumos din ce i se oferă.

Profil:

Născut. 14 iunie, 1997

Educaţie. Elev la Liceul

„Vasile Goldiş“

Experienţă. Concursuri naţionale şi internaţionale.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite