Radomir Karkuş, bărbatul din Nădlac împătimit al muzicii populare slovace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul este unul dintre oamenii cu care Nădlacul se mândreşte datorită activităţilor culturale în care acesta a fost implicat de-a lungul anilor pe plan local.

Profil


Născut. 11 august 1959, Nădlac.
Studii. Liceul din Nădlac.
Familie. Căsătorit, două fete.
Pasiuni. Muzica şi dansul.

Radu, cum îi spun prietenii, a muncit de mic copil pentru a-şi face un rost în viaţă. De-a lungul anilor a lucrat în industria petrolieră, după care a deschis în Nădlac un local unde oamenii să se poată relaxa după o zi grea de muncă. „Mi-a plăcut întotdeauna să aduc satisfacţii pe oriunde am ajuns. Am muncit în multe locuri şi pot să spun că Dumnezeu m-a ajutat să am de-a face numai cu oameni deosebiţi”, îşi aduce aminte Radomir Karkuş.
Radu recunoaşte că a moştenit din familie talentul de a cânta, de a interpreta o serie de melodii slovăceşti şi chiar de a compune melodii noi care au fost bine primite de către toţi românii care l-au ascultat.


Melodii din popor


De foarte multe ori, Radu a cântat în mijlocul oamenilor locului, alintându-le necazurile şi supărările cu cele mai deosebite melodii specifice zonei de unde provine. „După Revoluţie împreună cu Slauko Milan am continuat să cânt multe melodii devenite între timp şlagăre. Am cules şi prelucrat melodii din popor specifice etniei slovace de pe aceste frumoase meleaguri”, a povestit bărbatul. În afară de concursurile la care a participat în ţară, Radu a fost invitat de multe ori la festivaluri, spectacole sau concursuri în Serbia şi Slovacia şi chiar i s-a propus să rămână acolo şi să cânte pentru a duce mai departe melodiile din folclorul slovac.


„Nu am vrut să părăsesc locurile natale sub nicio formă, crezând că în noua perioadă istorică pe care o parcurgem se va deschide calea afirmării în cultură a tuturor oamenilor cu aptitudini şi calităţi vocale reale. De multe ori m-am întrebat de ce oare instituţiile de cultură ori specialiştii locali nu organizează diferite spectacole cu talentele locale din zonă, de ce nu sunt aceştia sprijiniţi să se afirme aşa cum se face în alte ţări. De ce în locul formaţiilor care cer 10.000 de euro şi chiar mai mult pentru a urla pe scenă fără ca noi să înţelegem ceva, nu sunt solicitaţi adevăraţii interpreţi care te ating la inimă cu vocea şi glasul lor cristalin”, a adăugat Radu.


Un nou album


Interpretul se pregăteşte să lanseze un nou CD cu muzică de petrecere alături de colegul de trupă, Slauko Milan. Volumul va cuprinde atât melodii noi, cât şi mai vechi, ascultate deja de public. „Este al doilea volum de melodii slovăceşti pe care le-am scos pentru oamenii care m-au încurajat încă de la începutul carierei. Sper ca în viitor şi cele două fete ale mele să moştenească talentul meu pentru muzică”, a încheiat Radomir Karkuş.

Întrebări şi răspunsuri

La câte spectacole aţi participat în ultima perioadă?
La destul de multe, pentru că sunt invitat la mai toate evenimentele care au loc la nivel local. În zona noastră este foarte ascultată muzica slovăcească.

Ce vă inspiră atunci când compunţi o melodie?
Versurile melodiilor create de mine sunt inspirate din realitatea care ne înconjoară şi din viaţa grea a unora dintre noi.

V-ar plăcea ca şi fetele dumneavoastră să moştenească talentul?
Da, foarte mult. Amândouă sunt pasionate de muzică, urmează doar să îşi pună în valoare talentul.

Ce-i place

Bărbatul spune că atunci când nu este la repetiţii adoră să-şi petreacă timpul cu familia lui, să plece în excursii şi să-şi viziteze prietenii. „Îmi place tot ceea ce mă face fericit pe lumea asta şi încerc să profit de fiecare moment plăcut al vieţii”, a punctat interpretul.


Ce nu-i place

Radomir Karkuş recunoaşte că nu-i plac minciuna şi lăcomia unor oameni. „Detest invidia şi nu-i înţeleg pe cei care se preocupă doar să facă rău celor din jurul lor. Nu îmi plac nici oamenii care nu iubesc animalele”, a explicat cântăreţul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite