Arad: Profit pe timp de criză din flori ungureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai mari pieţe en-gros de flori se desfăşoară săptămânal la Szeged.

CITIŢI ŞI ALTE FACILITĂŢI DE CARE PROFITĂ ARĂDENII ÎN UNGARIA:

Arad: Românii fac preţurile la case în Ungaria

Arad: Arădenii care trăiesc în două ţări

Majoritatea afacerilor „frumos mirositoare” şi plăcute văzului, cele cu flori şi plante au drept punct de pornire ţara vecină. Recunoscuţi pentru tradiţia lor în cultivarea florilor şi a plantelor de apartament şi de grădină, dar şi pentru simţul estetic deosebit, ungurii au fost cei către care şi-au îndreptat atenţia şi florarii arădeni. Încă de la începutul anilor 90, piaţa de flori din Szeged a devenit loc de pelerinaj pentru românii cu afaceri în domeniu.

La concurenţă cu olandezii

În prezent, în vestul ţării se comercializează cu precădere flori provenite din Ungaria, în concurenţă directă cu cele importate din Olanda. Trei dintre cei mai mari comercianţi de flori din Szeged şi-au deschis firme şi depozite şi în România. Aceştia aprovizionează săptămânal pieţele şi parte din florăriile din Arad, Timişoara sau Oradea.

Subvenţii de la stat

„Cei care şi-au construit sere şi s-au specializat în creşterea florilor şi a plantelor de apartament au fost puternic subvenţionaţi de statul maghiar”, a povestit Vlad Alexandru, asociat la o florărie din Arad. Acesta îşi aprovizionează magazinul săptămânal din Ungaria, atât cu flori, cât şi cu accesoriile necesare.

„Cumpărăm de la Szeged în primul rând pentru că oferta e bogată şi în plus ieşim ieftin. Fiind în UE, nu plătim TVA la marfă deci din start luăm cu 25 la sută mai ieftin”, a explicat florarul. Tot de la acesta am aflat că în zona de est a Ungariei există câteva fabrici care produc accesorii pentru acest domeniu: panglici, folii, hârtie de ambalaj. „Găseşti absolut tot ce îţi trebuie”, a mai spus florarul arădean.

Moda se face tot acolo

În ceea ce priveşte trendurile în aranjamente speciale, acestea vin tot din Ungaria. „În Szeged există cursuri speciale pentru florari. Cursurile durează între 3 şi 6 luni, costă aproximativ 400 de euro, dar înveţi tot ceea ce trebuie”, a spus Vlad Alexandru.


Şcoli pentru florari
În ţara vecină, în învăţământul de stat sunt avizate specializări liceale în acest domeniu al aranjamentelor florale şi al peisagisticii. Astfel, există absolvenţi cu studii medii specializaţi în aceste domenii. În plus, specializarea universitară în arhitectură peisagistică este una dintre cele mai căutate şi apreciate, lucru care se vede cu ochiul liber şi în amenajările parcurilor şi a spaţiilor verzi din Ungaria.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite