Arad: Producătorii de vinuri au primit fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Producătorii de vinuri au primit fonduri
Arad: Producătorii de vinuri au primit fonduri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a repartizat Centrelor Judeţene APIA, suma de aproximativ 19,7 milioane  lei, fonduri de la bugetul de stat destinate sectorului vegetal.

Suma de 14,1 milioane de lei reprezintă fonduri destinate sectorului legume-fructe. Sprijinul financiar se acordă pentru legume produse în sere încălzite ciuperci de cultură produse în spaţii climatizate, pentru legume şi fructe destinate prelucrării industriale, respectiv pentru achiziţionarea de ambalaje pentru livrarea legumelor şi fructelor în stare proaspătă.

Ajutorul financiar se mai acordă şi pentru susţinerea energiei termice şi electrice pentru culturile realizate în sere şi solarii încălzite. De asemenea, suma de aproximativ 4,5 milioane de lei reprezintă fonduri pentru sectorul viticol. Sprijinul financiar se acordă pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile viticole pe rod şi tinere cu soiuri nobile pentru strugurii de masă şi vin, inclusiv pentru vinuri cu denumire de origine controlată.


Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt producătorii agricoli, persoane fizice şi/sau persoane juridice, care deţin şi/sau exploatează suprafeţe cultivate cu viţă de vie şi/sau produc vinuri cu denumire de origine controlată, individual sau în formă de asociere. Cuantumul sprijinului financiar este de 500 de lei pentru un hectar.


Tot pentru sectorul viticol, APIA acordă sprijin financiar pentru certificarea cantităţilor de vin cu denumire de origine controlată şi pentru achiziţionarea însemnelor de certificare a acestei categorii de calitate. Cuantumul sprijinului financiar este de 12 lei/hectolitru.


APIA a mai repartizat Centrelor Judeţene suma de 1.062.210 lei, pentru producţia de plante medicinale şi aromatice destinată comercializării. Precizăm că, pentru culturile de la care se utilizează sămânţa, sprijinul financiar este de 600 lei/tonă, iar pentru culturile de la care se utilizează planta întreagă şi/ sau rădăcina, cuantumul este de 800 lei/tonă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite