Procesul în care Gheorghe Falcă este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, tărăgănat de aproape cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Falcă, la una dintre înfățișările în fața instanței
Gheorghe Falcă, la una dintre înfățișările în fața instanței

De aproape cinci ani, asupra primarului Aradului planează acuzaţia de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Pe scurt, procurorii l-au chemat în judecată pe Gheorghe Falcă, finul președintelui Traian Băsescu, pentru fapte de corupţie. Dosarul se judecată în prezent la Tribunalul Alba, însă cauza se amână de la un termen la altul.

Au existat peste 50 de termene de judecată, peste 40 de martori audiaţi şi zeci de amânări a judecării cauzei. Numai de când procesul a fost strămutat la Tribunalul Alba, în primăvara anului trecut, au fost înregistrate 10 amânări, dint tot atâtea programări ale cauzei. Următoarea înfăţişare în faţa instanţei ar trebui să aibă loc în luna aprilie.

Dosarul “Fabrica de Zahăr”, în instanță din 2007

Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ar fi primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil, administratori ai SC Elecon Plus SRL Arad, o casă mai valoroasă cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb.

Falcă ar fi primit de la cei doi o casă cu o suprafaţă de 242 metri pătraţi în centrul Aradului, dându-le în schimb un apartament la bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi. După trei săptămâni, cei doi au vândut apartamentul dobândit cu suma de 80.000 de euro.

Prejudiciul CLM– peste 2 milioane de euro

Ulterior, Falcă ar fi făcut demersuri pentru ca Francisc Demeter şi Radu Vasil să dobândească un teren cu suprafaţa de 52.434 de metri pătraţi, situat în zona centrală a municipiului Arad şi pe care fusese amplasată fosta fabrică SC Zahăr SA Arad. Valoarea terenului a fost stabilită de o comisie condusă chiar de Gheorghe Falcă, la 838.944 de euro, sumă cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Arad.

După numai o zi de la încheierea tranzacţiei, cumpărătorii ar fi vândut terenul la un preţ de 2.936.304 de euro unei alte societăţi comerciale, rezultând o diferenţă în plus de 2.097.360 de euro faţă de suma plătită pentru acelaşi teren.

Ceilalţi inculpaţi din „dosarul Fabrica de Zahăr”

Alături de Gheorghe Falcă au mai fost trimişi în judecată Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiaşi firme, şi Florica Mioara Popa, şef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad.

Francisc Demeter şi Radu Vasil sunt judecaţi pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite