Prin Piaţa Avram Iancu nu vor mai circula maşini, deoarece va fi o mega-parcare subterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Avram Iancu se va transforma, pentru că sub ea se va construi o parcare imensă. Singurele maşini care vor avea acces deasupra vor fi cele ale Poliţiei, Salvării, Pompierilor şi cele de utilităţi.

Aradul va avea prima parcare subterană chiar în centrul oraşului, mai exact în Piaţa Avram Iancu, unde vor avea loc diverse modificări. Autorităţile au anunţat că studiul pentru o astfel de parcare va fi gata în câteva zile, după care proiectul şi lucrările vor fi scoase la licitaţie. Parcarea va oferi peste 500 de locuri amenajate. Pentru arădeni este ca o mană cerească, deoarece numai în acest mod în centrul oraşului nu se va mai parca pe zona verde sau în locuri interzise. „Bine ar fi ca proiectul să fie dus la bun sfârşit. Avem nevoie de parcări ca şi de aer”, a spus Alexandru Brustur, şofer.

Studiul de fezabilitate privind amenajarea parcării subterane va fi inclus în şedinţa de Consiliu Local Municipal de luna viitoare. Proiectantul a prezentat primăriei două variante pentru amenajarea parcării şi anume: o parcare subterană cu un singur nivel una pe două niveluri ce se întinde sub mai toată suprafaţa pieţei. Cei de la primărie au anunţat că ei preferă varianta care prevede constuirea a două etaje, mai exact 560 de locuri de parcare. Tot în piaţa Avram Iancu vor fi amenajate cafenele şi o bibliotecă virtuală precum şi o piramidă de sticlă. Chiar dacă, primarul a spus că preferă două etaje, pe masa consilierilor locali se vor afla ambele variante.

Nu există finanţare
O primă variantă care ar face posibilă realizarea acestei parcări este concesiunea serviciului de realizare a lucrării cu predarea, mai apoi, a investiţiei către administraţia locală, cu obligaţia plăţii unei concesiuni pe zece ani. „Aceasta e varianta pe care am aplicat-o şi în cazul iluminatului public din Arad. Ei au realizat lucrările de modernizare şi extindere a reţelei în primii ani, iar noi de atunci plătim, până la zece ani, pentru investiţiile realizate atunci”, a spus Corina Drăghici, purtător de cuvânt al primăriei. Cea de a doua variantă vorbeşte de un parteneriat public-privat, în care terenul este pus la dipoziţie de Primăria Arad, iar investiţia va fi una privată, cu administrator privat.

Până acum, primăria nu a optat pentru niciuna dintre variante, sperând că, până la votarea studiului, se vor găsi investitori dispuşi să realizeze prima mega-parcare subterană din oraş. Costurile pentru parcare nu se ştiu încă, însă autorităţile spun că vor fi destul de piperate. Sunt, şi arădeni care nu privesc cu ochii buni această investiţie, deoarece spun ei că o să strice aspectul zonei. „În zonă sunt multe clădiri istorice. Piaţa Avram Iancu este reprezentativă pentru Arad”, spune Vasile Lupuş, istoric. Edilul spune că în jurul parcării subterane va fi turnat beton care va asigura protecţie împotriva infiltraţiilor şi, cel mai important, va proteja clădirile.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite