Previziuni sumbre pentru absolvenţi. Cu diploma pe perete şi cu şomajul în buzunar.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii stau la coadă pentru un post în domeniu
Absolvenţii stau la coadă pentru un post în domeniu

Criza economică a tăiat fondurile de calificare și puținii angajatori vor personal cu experiență. Tinerii absolvenţi arădeni au şanse tot mai mici să îşi găsească un loc de muncă în domeniul dorit, datorită numărului limitat de posturi  şi a condiţiilor drastice de selecţie. 

Conform agenţiilor de recrutare şi resurse umane din Arad, numărul de angajări a scăzut îngrijorător în ultimul an şi nici nu se preconizează o creştere în viitorul apropiat : “În momentul de faţă un număr foarte mic de companii au apelat la serviciile de recrutare, fapt datorat în totalitate crizei economice accentuate” declară Radu Brădean, inspector de resurse umane la Adecco.
  
Procesul de selecţie al candidaţilor cuprinde un pre-interviu realizat la sediul companiei de recrutare, un test de evaluare a aptitudinilor şi competenţelor după care, în cazul în care candidatul îndeplineşte cerinţele este programat pentru un interviu direct cu viitorul angajator.
Experienţa în domeniu  pare să fie criteriul de departajare în alegerea unui candidat. “Companiile nu îşi mai permit să angajeze persoane fără experienţă datorită costurilor mari necesare pentru training-uri dar şi faptului că tinerii sunt foarte mobili în ceea ce privește locul de muncă” explică Radu Brădean, care adaugă că principalele costuri tăiate de marile companii sunt cele de perfecționare a personalului.

Această stare de lucruri este confirmată și de tineri. ”Am absolvit facultatea de inginerie anul acesta și tot încerc să mă angajez dar mi se cere experiență. De unde să am experiență dacă numai ce am absolvit?”, spune Florin Cinteză, un tânăr arădean.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite