Arad: Preţul încălzirii reînvie sobele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Preţul încălzirii reînvie sobele
Arad: Preţul încălzirii reînvie sobele

Din ce în ce mai mulţi arădeni îşi închid caloriferele şi aprind focul în teracotele pe care le au în apartamente.

Scumpirea din primăvară a preţului gigacaloriei va fi resimţită de arădeni, odată cu emiterea primelor facturi la încălzire. Conform calculelor făcute de reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţilor de Locatari Arad (ULALA), facturile de iarnă ar putea ajunge chiar şi la 1000 de lei, pentru un apartament cu trei camere.

Întoarcerea la gura sobei

În aceste condiţii, din ce în ce mai mulţi arădeni şi-au îndreptat atenţia către teracotele pe care le mai au în apartamente. Este şi cazul celor care locuiesc în casele vechi, din centrul oraşului şi care, în marea lor majoritate, mai au astfel de dotări în apartamente. „Mă bucur că nu am demolat sobele când ne-am racordat la reţeaua termică a oraşului. Am insistat atunci să le păstrăm, căci sunt frumoase, dar nu am crezut că vom ajunge să le punem, din nou, în funcţiune”, a declarat Milica Şoica, o arădeancă.

Aceasta susţine că familia sa a experimentat sistemul cu lemne încă de iarna trecută, când a reuşit reducerea facturilor, cu circa 40% faţă de vecini.

Lemnele, mai ieftine ca aburul

La rândul său, Iulia Şămudan a declarat pentru Adevărul de Seară că aprovizionarea cu lemne pentru iarnă o costă între 800 şi 1000 de lei, în funcţie de cât e de geroasă iarna. „Am luat deocamdată lemne de 600 de lei şi sper să mă descurc cu ele până pe la finele lui ianuarie măcar, dacă iarna nu va fi foarte friguroasă. Chiar şi apa prefer să o încălzesc, uneori pe sobă, căci de la reţea trebuie să o las să curgă câte 20 de minute, până vine caldă”, a explicat arădeanca.

Facturi mai mari cu 20-25 la sută

Faţă de anul trecut, ULALA a calculat că facturile la întreţinere pentru iarna aceasta vor creşte cu 20, până la 25%. „Cheltuielile cu încălzirea se vor ridica: la un apartament cu o cameră, între 300 şi 400 lei, la un apartament cu două camere, între 450 şi 600 lei, iar la un apartament cu trei camere, între 600 şi 800 lei”, a declarat Vasile Arion, vicepreşedinte al uniunii.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite