Preoţii arădeni au început să sfinţească casele oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preoţii arădeni au început de ieri să treacă pe la casele oamenilor pentru a le sfinţi. Deşi, tradiţia spune că acest lucru se face în ajunul Bobotezei, proţii pornesc înainte cu câteva zile pentru a avea timp să treacă pe la toţi credincioşii, care doresc să le deschidă uşa.

Astfel, preoţii stropesc casele oamenilor cu agheazmă mare şi  cântâ „În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie." (Iordanul). Obiceiul este ca membrii casei să sărute icoana cu Bobotează.

De asemenea, de Bobotează se sfinţesc an de an toate apele, printr-o slujbă specială, în amintirea intrării Mântuitorului în Iordan, moment în care s-au sfinţit apele.

În apele mai mari se aruncă o cruce şi tinerii curajoşi sar după ea să o scoată. Trebuie ştiut că Agheazmă mare se ia numai la Bobotează şi în următoarele opt zile, pe nemâncate.

„În fiecare an aşteptăm preotul să vină cu crucea. Acest obicei cu caracter religios este practicat de ani de zile şi are ca scop apărarea casei şi a gospodăriei de forţele necurate”, spune Lucreţia Ştefan.

În satele din Arad, oamenii aşteaptă momentul cu multă smerenie.

Preoţii spun că apa, ca element fundamental al creaţiei, fiindcă se foloseşte la spălarea şi curăţirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de spălare a urmelor lăsate de păcatele şi fărădelegile oamenilor.

Preoţii sunt însoţiţi de cantor şi de obicei de elevii de la Teologie. Tinerii anunţă sosirea cu sunet de zurgălăi şi la fiecare casă cântă Troparul Bobotezei.

În timp ce preotul sfinţeşte camerele casei cu busuiocul muiat în apa sfinţită  spune: „Se sfinţeşte casa aceasta în numele Tatălui, al Fiului, al Sfântului Duh. Amin”.

Mulţi arădeni păstrează tradiţia şi înainte de sosirea crucii întreaga familie ţine post.

„Mâncam numai după ce preotul a terminat sfinţirea casei”, spune Victor Budău. Oamenii bolnavi beau apa sfinţită pentru a se vindeca, iar cei sănătoşi să se apere de diferitele boli.

Şi în Arad ca în fiecare oraş mare, nu toată lumea deschide uşa preoţilor. De multe ori pe o scară doar câţiva fac acest lucru.

„Vecinii nu prea deschid uşa. La mine nu există an în care să nu îl primesc pe părinte. După vizita lui ne merge mult mai bine”, spune Irina Neagu, din Micălaca. Umblatul preoţiilor „cu crucea”, se închieie în Arad după Sfântul Ioan Botezătorul.

Fiecare şi-a anunţat vizita prin afişe lipite la scările blocurilor sau în timpul slujbelor de la biserică.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite