Arad: Pregătiri pentru conservele de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Pregătiri pentru conservele de iarnă
Arad: Pregătiri pentru conservele de iarnă

Legumele autohtone sunt la mare căutare în rândul arădenilor care spun că preferă să dea câţiva bani în plus dar să mănânce sănătos.

CITEŞTE ŞI:
Artă şi decor cu murături


Tarabele pieţarilor au fost aprovizionate din timp cu toate legumele sezonului cu ajutorul cărora gospodinele pregătesc zacusca. Cu toate acestea, însă, arădenii nu se mai înghesuie să cumpere legumele din pieţe, ci preferă să meargă la vecinii din Ungaria numai ca să ştie că totul e proaspăt.

„Cumpăr numai legume din grădină pentru că ştiu că sunt foarte sănătoase. În fiecare an punem zacuscă şi murături pentru că nimic nu se compară cu preparatele naturale şi fără conservanţi”, a declarat Bianca Stroia.

Zacusca de criză

Chiar dacă efortul financiar a fost unul considerabil, gospodinele susţin că nu se poate să nu-şi umple cămara pentru iarnă. Mihaela Cernat a mers la Piaţa Obor, de unde a cumpărat toate ingredientele pentru zacuscă la preţuri acceptabile.

„Cu aproximativ 300 de lei am reuşit să să pun pentru iarnă şi zacuscă, şi dulceaţă, şi murături”, a spus  Mihaela Cernat.

Astfel, kilogramul de roşii se vinde cu 1.5 lei, kilogramul de ardei şi gogoşari cu 1.5-2 lei, ceapa costă 1.2 lei, iar ardeii kapia 2 lei. De asemenea, castraveţii pentru murături se vând cu 1.5 – 2 lei kilogramul. Piersicile pentru compot se vând cu 3.5 lei, în timp ce prunele costă între 2 şi 4 lei kilogramul.

Mărfuri pentru cămară

Rafturile hipermarketurilor din Arad au scos la vânzare zeci de feluri de zacuscă şi dulceţuri. Un borcan de zacuscă de fasole se vinde la 4.5 lei, iar unul cu dulceaţă ajunge la 7 lei. Preţul acestora creşte în funcţie de compoziţia reţetei. Un borcan de zacuscă de vinete, picant, ajunge la un preţ de 8 lei.

Zacuscă tradiţională românească


Opt kilograme de vinete, trei de gogoşari, două de ceapă, două kilograme de ardei gras, trei de roşii şi un litru de ulei. După ce au fost coapte şi curăţate toate legumele, zacusca se lasă pe foc mic, să fiarbă până când uleiul se strânge la suprafaţă. Se adaugă condimentele, se mai lasă 10 minute pe foc şi se pune în borcan.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite