Suporterul bătut de jandarmi la ultimul meci al UTA-ei își spune povestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Ciucur
Dan Ciucur

A fost la un pas de tragedie, în focul luptei care a izbucnit la sfârşitul meciului UTA - Gaz Metan CFR Craiova. Dan Ciucur a retrăit, pentru Adevărul de Seară Arad, filmul tragic al evenimentelor. Îşi luase locul obişnuit, la tribuna a doua.

Ultimul meci din tur, UTA întâlnea Gaz Metan CFR Craiova. Lider, la victorie, pe doi, la egal. Dan şi-a adus, ca deobicei, camera de filmat. Capturile sale sunt un cadou pentru fanii UTA-ei din alte oraşe sau din străinătate. A trăit meciul, concentrat. Şi la poze, şi la filmat, şi la ce-a fost pe teren. Se termină 0-0.

Spectatorii se pregăteau să plece. Dar o ambuscadă de la tribuna I a oprit totul. Un fan a fost interpelat de jandarmi, dar alţi suporteri i-au sărit în ajutor şi i-au îndepărtează. Linişte? Nu, pentru că oamenii legii au revenit cu încă un efectiv, şi a început lupta. Dan a păşit pe teren, la marginea gazonului, ferindu-şi camera. Brusc, filmul s-a oprit. Şi al lui, şi al camerei.

Doi jandarmi l-au lovit simultan cu bastoanele. A simţit doar lovitura care i-a zguduit figura, un spray lacrimogen, apoi a căzut pe iarbă. Fără să mai simtă ceva.

Imaginile i-au revenit, într-o lumină albă de spital. A realizat ce s-a întâmplat abia când a ajuns acasă şi a văzut ce au filmat alţi suporteri. Fetiţa lui are cinci ani şi jumătate. Primul cuvânt pe care l-a scris vreodată a fost „UTA”. Avea doi ani atunci. Micuţa şi soţia priveau şi ele imaginile halucinante care curgeau pe monitor. „E un film, tati, nu e real”. Dan a văzut cum doi din prietenii săi au vrut să-i sară în ajutor, dar jandarmii i-au alungat. „E oare posibil? Şi când vezi un câine căzut încercă să-l ajuţi!”.

Apoi durere ascuţită la un deget. Prietenii i-au povestit că doctoriţa l-a muşcat, ca să-l facă să reacţioneze.

Dan Ciucur e un tip liniştit. Are 36 de ani şi a absolvit Facultatea de Drept. Iubeşte UTA. Îi place s-o filmeze, s-o fotografieze. Cu bune, cu rele, din toate unghiurile. „E plăcerea mea. Am făcut asta la fiecare meci”, spune, fără să înţeleagă de ce a fost lovit. Nu a intrat în luptă, a stat pe loc, doar a filmat...

De la ce a pornit totul

Galeriile din peluza arădeană au pregătit o coregrafie în repriza secundă a meciului cu Gaz Metan CFR Craiova. În spatele steagurilor s-au aprins preţ de câteva clipe torţe. La sfârşit, în timp ce lumea părăsea stadionul, câţiva jandarmi l-au oprit pe unul din suporteri, bănuind că avea torţe într-o sacoşă. Colegii de peluză i-au sărit în ajutor, îndepărtându-i pentru moment pe oamenii legii. Aceştia au chemat întăriri, apoi a început o bătaie care s-a întins aproape 10 minute, chiar pe terenul de joc. Şase suporteri au fost amendaţi şi li s-a interzis să mai intre 6 luni pe stadion.

Poziţie ambiguă a jandarmilor

La o zi după evenimente, Biroul de Presă al Jandarmeriei emitea un comunicat, care poate fi citit pe arad.adevarul.ro. Se preciza că a fost aplanat un conflict izbucnit între suporteri în timpul legitimării suporterului despre care se bănuia că ar avea torţe în sacoşă! Ieri, a apărut o nouă poziţie, în care se spune că „după comportament şi din imaginile filmate rezultă că suporterii au premeditat şi urmărit provocarea şi agresarea jandarmilor (...). Imediat un grup de circa 35 suporteri s-au năpustit spre cei patru jandarmi aruncând cu diferite obiecte, pietre, cărămizi, lovindu-i cu pumnii şi picioarele”. Fără a mai aminti ceva din declaraţia de după meci.

Reprezentanţii suporterilor sunt însă decişi să apeleze la Instanţă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite