Arad: Pompiliu Moldovan profesorul de handbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădeanul modelează viitorii handbalişti, pe care-i iniţiază în tainele sportului cu mingea pe semicerc încă de pe băncile şcolii.

De ani buni, e în prim-planul handbalului arădean. A modelat zeci de generaţii de jucători şi rămâne dedicat sportului cu mingea pe semicerc. Prima întâlnire cu mingea de handbal a venit în vremea şcolii, la Sântana, unde l-a iniţiat profesorul Francisc Metz.
Şi-a urmat vocaţia în anii studenţiei, la Oradea. A jucat în echipa facultăţii, promovând în liga secundă. A absolvit ca şef de promoţie şi a fost repartizat în Cugir. Acolo a început să joace fotbal. „Exista o echipă în Divizia C. M-au remarcat când jucam în echipa profesorilor şi m-au legitimat. Am evoluat timp de un an”, a rememorat Moldovan.

Pionierat la Cintei
A primit apoi o catedră în satul Cintei. Au fost 16 ani în care a mers cu trenul până în localitatea Nădab şi pe bicicletă cei şapte kilometri rămaşi până la destinaţie. Îşi aminteşte cu drag de acele zile. „A fost poate cea mai frumoasă perioadă. Copiii de acolo au făcut contact cu sportul după ajungerea mea. În scurt timp, am format o echipă de fotbal, am amenajat un teren, apoi am devenit campioni. Am avut relaţii extraordinare cu copiii şi cu oamenii din sat”, a povestit Moldovan.

Lecţii de handbal
În 1990 a ajuns în Arad, la Şcoala Generală „Avram Iancu”. Aici, handbalul era la el acasă. Profesorul Gheorghe Dima şi alţii făceau selecţie din zonă. Pompiliu Moldovan şi-a dorit să iasă din anonimat şi a promovat tot mai puternic handbalul în instituţie. Au fost aprobate clasele de handbal, care au adus titluri naţionale în vitrina cu trofee şi multe calificări la turneele finale, dar şi sportivi convocaţi la loturile naţionale. Ultimele nume reprezentative: Ilie Vaidasigan şi Ioan Stan, ambii jucători la UCM Reşiţa. „Cine lucrează, e sprijinit, indiferent de culoarea politică. Tot ce s-a realizat aici a sosit în urma argumentelor, nu a relaţiilor. Îmi dă tărie să continui”, e concluzia la care a ajuns Moldovan după anii de muncă.

Speranţe mari
E directorul instituţiei de trei ani, după şapte ani în care a fost director adjunct. Alături de fosta directoare şi de ceilalţi profesori, a pus bazele Clubului Sportiv Şcolar „Avram Iancu”, pentru a nu pierde jucătorii ridicaţi de şcoală.
„S-a dovedit benefic. Majoritatea celor care practică acum handbal în Arad provin din acest club. Avem speranţe mari”, a conchis profesorul.

Întrebări şi răspunsuri
Cum vedeţi viitorul handbalului arădean?
Suntem în tatonări, căutăm soluţii de salvare, atât noi, cât şi HC Arad. La cum merg lucrurile, nu va veni nimeni ca sponsor, ci ca investitor. Atunci te supui regu-lilor pe care le stabileşte. În-
cercăm să colaborăm cu Universităţile. Ar fi extraordinar să reuşim, le-am oferi copiilor şi continuarea studiilor.

Care sunt argumentele pro-handbal?
E un sport abordabil, iar partea materială e uşor de amenajat. Mişcările folosite sunt naturale, pe care copiii le învaţă de când încep să păşească. Golurile multe aduc emulaţie. Variaţia continuă atac-apărare, dinamismul, prezenţa mingii, toate sunt argumente pentru. Jocurile de echipă au un plus, contribuind la partea educativă, la socializare.

Ce-i place
Fire activă, profesorul spune că-i place viaţa cu tot ce-i aduce. „Nu vreau s-o privesc, ci s-o trăiesc”, a explicat Moldovan. Îi place mult să-şi facă meseria şi dă totul pentru ca lucrurile să meargă aşa cum trebuie

Ce nu-i place
Respinge trăsăturile negative, răutatea şi invidia. „Sunt lucruri care dău-nează relaţiilor dintre oameni”, a apreciat dascălul.

Profil
Născut - 26 iulie 1951, Târgu Mureş
Educaţie - ANEFS, specializarea handbal
Experienţă - profesor de Educaţie Fizică şi Sport, director de şcoală
Familie-căsătorit, un băiat

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite