Polițiștii șpăgari “închideau ochii” la abateri pentru bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investigatorii sub acoperire, opt la număr, i-au demascat pe agenții de poliție.Rechizitoriul întocmit de procurorii arădeni scoate la iveală că unii dintre agenții de poliție cereau, fără sfială, în mod constant, mită.

Procurorii arădeni au intrat pe filiera mită la poliție, după ce au primit mai multe sesizări legate de faptele de corupție ale unor agenți ce își desfășoară activitatea pe Drumul Național 7, Arad-Deva. Culmea, aceștia închideau ochii pentru diferite sume de bani, la abateri grave ale legii circulației, abateri care, în mod cert, ar fi putut să pună în pericol viața alor participanți la trafic. Asta în contextul în care, în anul 2008, pe raza județului Arad, pe Valea Mureșului, totalul accidentelor rutiere a fost de 76 iar în 2009, numărul a crescut la 100, nu mai puțin de 22 de persoane pierzându-și viața.
“Creșterea numărului accidentelor și a numărului persoanelor decedate ori care au suferit vătămări corporale trebuie analizată și prin prisma abandonării misiunii lor de către uni agenți de poliție, care, urmărind obținerea de profituri material și dezonorând astfel corpul profesional din care fac parte, perpetuează și încurajează practica șofatului iresponsabil”, se arată în rechizitoriu.

...“noi vă scuzăm….”
În ziua de 30.05.2010, inculpaţii J.D.T., agent şef de poliţie în cadrul Postului de Poliţie şi Ivaşcu Toader Adrian, agent şef de poliţie în cadrul Serviciului Rutier al IPJ – Arad  efectuau controlul traficului  rutier pe DN 7 în zona localităţii Ilteu.
În jurul orelor 16,00, inculpatul J.D.T. a oprit în trafic autoturismul marca „Fiat” condus de investigatorul sub acoperire Ş.M. care depăşise un alt autoturism în zona de acţiune a marcajului longitudinal cu linie continuă şi a indicatorului „ depăşirea interzisă”. Inculpatul J.D.T. i-a comunicat investigatorului sub acoperire faptul că sancţiunea aplicabilă pentru contravenţia comisă este de 540 lei cu reţinerea permisului de conducere timp de 30 de zile, indicându-i că poate să plătească pe loc jumătate din acest cuantum.
Investigatorul sub acoperire Ş.M. s-a deplasat la autoturismul de serviciu în care se afla inculpatul Ivaşcu Toader Adrian căruia i-a relatat că a greşit solicitându-i să-l scuze  „ am greşit …..mă scuzaţi”.  Inculpatul Ivaşcu Toader Adrian a replicat  „ noi vă scuzăm”, după care a întins mâna, luând două bancnote de câte 100 lei pe care investigatorul sub acoperire Ş.M. le-a oferit pentru a nu i se aplica sancţiunea contravenţională.
Investigatorul sub acoperire a fost lăsat să-şi continue drumul, fără a i se întocmi proces verbal de aplicare a sancţiunii contravenţionale şi fără a i se reţine permisul de conducere.    

„nu mai sta, că se uită lumea la noi … du-te, băga-mi-aş ....”
 În aceeaşi dată, respectiv 30 mai 2010, investigatorul sub acoperire Z.P.N., aflat pe raza oraşului Lipova, a fost oprit de către inculpatul Mona Nicolae, agent şef adjunct de poliţie în cadrul Poliţiei Oraşului Lipova, care i-a comunicat investigatorului că a intrat pe o stradă cu acces interzis pe direcţia de deplasare a autoturismului investigatorului.
Agentul de poliţie a urcat în autoturismul său de serviciu şi a dat de înţeles că începe să completeze un proces – verbal de constatare a contravenţiei, repetând sancţiunea contravenţională aplicabilă, după care i-a sugerat ofiţerului sub acoperire să ofere o sumă de bani: „Hai zi-i repede acuma”. Investigatorul i-a cerut agentului de poliţie să propună o modalitate de a rezolva situaţia: „Ziceţi dumneavoastră! Ce să zic eu?”, spunându-i că „dacă nu-mi daţi amendă, io-s mulţumit … să fiţi şi dumneavoastră mulţumit şi gata”. Inculpatul Mona Nicolae l-a îndemnat pe investigator să-i ofere o sumă de bani: „nu mai sta, că se uită lumea la noi … du-te, băga-mi-aş ....”, acesta dând curs îndemnului şi deplasându-se la autoturismul său de unde a luat suma de 20 de euro pe care a înmânat-o agentului de poliţie, nu înainte de a-l întreba: „şefu’, douăzeci de euro e bine?”.  
Agentul şef adjunct de poliţie Mona Nicolae a luat suma de 20 de euro oferită de investigatorul sub acoperire şi a restituit acestuia documentele personale şi ale autoturismului, fără a  mai întocmi şi înmâna investigatorului vreun proces – verbal cu privire la contravenţia constatată.

„  ai două milioane ?...bagă-le!”
În ziua de 01.06.2010, inculpatul J.I.G., agent şef de poliţie, Hele Gianina Maria, precum şi martorul I.B.V., din cadrul CNADR Arad, efectuau controlul traficului rutier pe DN 7 pe raza localităţii Bătuţa. În jurul orelor 18.00, investigatorul sub acoperire O.A. a fost oprit în trafic de către inculpatul J.I.G. întrucât depăşise un alt autoturism în zona marcajului longitudinal cu linie continuă şi a indicatorului „ depăşirea interzisă”. Inculpatul J.I.G. a solicitat conducătorului auto cartea de identitate, talonul autoturismului precum şi dovada plăţii taxei de drum (rovinieta).
Investigatorul sub acoperire O.A. i-a comunicat inculpatului J.I.G. că nu găseşte rovinieta, rămânând la autoturism pentru a o căuta, timp în care agentul de poliţie şi-a continuat activitatea de control a traficului rutier.
Ofiţerul sub acoperire s-a deplasat la autospeciala DRDP Timişoara în care se afla inculpata Hele Gianina Maria, căreia i-a relatat că nu găseşte dovada achitării taxei de drum. Aceasta i-a comunicat faptul că sancţiunea aplicabilă pentru lipsa rovinietei este amenda în cuantum de 1.000 lei. Investigatorul l-a abordat pe inculpatul J.I.G. care i-a comunicat iniţial că, după ce i se va aplica sancţiunea pentru lipsa rovinietei, îi va aplica şi el sancţiunea contravenţională pentru depăşirea interzisă. Ulterior însă inculpatul J.I.G. i-a comunicat investigatorului sub acoperire că nu-i va mai aplica nicio sancţiune : „ rezolvă cu doamna şi io nu-ţi mai dau amendă…rezolvă cu doamna ce ai de rezolvat….io nu-ţi mai dau, io te las”, după care şi-a continuat activitatea de verificare a traficului împreună cu martorul I.B.V., neasistând la discuţiile dintre investigator şi inculpata Hele Gianina.
Inculpata Hele Gianina a pretins suma de 200 lei pentru a nu întocmi procesul verbal de aplicare a sancţiunii contravenţionale : „  ai două milioane ?...bagă-le!” investigatorul sub acoperire răspunzând  „ două….da….daţi-mi actele să mă duc la maşină şi vin cu ele”.  
Investigatorul sub acoperire O.A. a pus suma de 50 de euro în copia certificatului de înmatriculare şi s-a deplasat din nou la autospeciala DRDP înmânându-i inculpatei Hele Gianina Maria care a luat suma respectivă, restituindu-i certificatul de înmatriculare.
Investigatorul sub acoperire a întrebat-o pe inculpata Hele Gianina dacă suma e suficientă „ E bine 50 de euro? Mai pun?”, aceasta răspunzând că suma e suficientă asigurându-l că nu va avea nici o problemă în trafic, chiar dacă nu deţine dovada plăţii taxei de drum.
 Ulterior investigatorul l-a salutat pe inculpatul J.I.G., şi şi-a continuat deplasarea fără a i se întocmi vreun proces verbal de aplicare a sancţiunii contravenţionale, nici pentru lipsa rovinietei şi nici pentru efectuarea manevrei de depăşire interzisă.

„ Nu trebe nimic! Avertisment! Du-te! Fugi !”.    
În aceeaşi zi, investigatorul sub acoperire O.A. şi-a continuat deplasarea pe DN 7 fiind oprit pe raza localităţii Ilteu de către un echipaj de poliţie format din inculpatul M.M.I., agent şef de poliţie şi Ivaşcu Toader Adrian din cadrul Serviciului Rutier al IPJ – Arad.
Investigatorul sub acoperire a fost abordat iniţial de către inculpatul M.M.I. care i-a comunicat faptul că a efectuat o depăşire interzisă şi că sancţiunea aplicabilă pentru comiterea acestei contravenţii este de 240 lei amendă şi reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.
Inculpatul M.M.I. a luat de la investigator documentele autoturismului cu care s-a deplasat la autoturismul de serviciu predându-l inculpatului Ivaşcu Toader Adrian.
Investigatorul sub acoperire s-a deplasat pe partea autoturismului unde se afla inculpatul Ivaşcu Toader Adrian, solicitându-i acestuia să nu-i reţină permisul de conducere. Totodată, ofiţerul sub acoperire i-a solicitat inculpatului Ivaşcu Toader Adrian să spună cât  trebuie să plătească pentru a nu i se aplica sancţiunea contravenţională : „ Cât? Spuneţi, că nu ştiu!... şefu, o sută, două sute ?”, timp în care a scos din portmoneu câteva bancnote de 50 de euro.  
Inculpatul Ivaşcu Toader Adrian nu a răspuns verbal întrebărilor, făcând doar un gest  afirmativ cu capul şi indicând  portiera deschisă a autoturismului unde investigatorul  a pus o bancnotă de 50 de euro întrebând „ E bine aşa?” la care agentul de poliţie a răspuns printr-un nou gest afirmativ cu capul. Investigatorul sub acoperire a mai pus în portiera autoturismului de serviciu o bancnotă de 50 de euro spunându-i inculpatului Ivaşcu Toader Adrian  „ şi pentru şefu celălalt 50 de euro”, după care l-a întrebat pe acesta „ e bine 100 de euro?”.  
Inculpatul Ivaşcu Toader Adrian a făcut un gest cu mâna investigatorului sugerându-i că poate să plece, după care i-a spus pe un ton formal „ Nu trebe nimic! Avertisment! Du-te! Fugi !”.    
Investigatorul sub acoperire O.A. a plecat nu înainte de a-l saluta şi pe inculpatul M.M.I., care se afla lângă autoturism, fără a i se aplica vreo sancţiune pentru contravenţia comisă.

„Îl iau sau nu-l iau?”
În data de 21 iunie 2010, în jurul orelor 15.48, investigatorul sub acoperire P.N., în timp ce circula dinspre Arad spre Deva, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliţie. Inculpatul J.D.T., agent şef de poliţie i-a solicitat investigatorului documentele personale şi i-a adus la cunoştinţă că a fost surprins de aparatul radar circulând cu viteza de 106 km/h în localitate, sancţiunea constând în amenda în cuantum de 550 de lei, precum şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. Inculpatul J.D.T. a primit de la investigator permisul de conducere şi cartea de identitate, după care s-a deplasat la colegul său, agentul şef principal de poliţie Bota Dănuţ, din cadrul I.P.J. Arad – Serviciul Rutier, căruia i-a spus că a comunicat investigatorului ce abatere a săvârşit şi sancţiunea ce i se va aplica.
Inculpatul Bota Dănuţ s-a aşezat pe scaunul din stânga faţă al autospecialei de poliţie, punând investigatorului întrebări cu caracter personal şi mimând că întocmeşte un proces – verbal de constatare a contravenţiei, fără a scrie însă nimic. A continuat să pună investigatorului întrebări cu caracter personal şi a precizat din nou care sunt sancţiunile pe care ar fi trebuit să le aplice investigatorului. Investigatorul sub acoperire i-a transmis inculpatului Bota Dănuţ că nu are probleme cu banii, însă a insistat că are nevoie de permisul de conducere. Inculpatul Bota Dănuţ l-a întrebat pe investigator dacă amenda îi va fi decontată de patronul firmei la care lucrează, primind un răspuns afirmativ, iar pentru că afară ploua, l-a trimis pe investigator să aştepte la autoturismul său întocmirea procesului – verbal de constatare a contravenţiei, investigatorul spunându-i poliţistului că-şi asumă riscul de a fi plouat. În acel moment inculpatul Bota Dănuţ l-a întrebat pe investigator dacă doreşte sau nu să-i suspende dreptul de a conduce, folosind expresia „Îl iau sau nu-l iau?”, acesta răspunzându-i poliţistului „Nu-l luaţi! Vă rog frumos, nu-l luaţi! Spuneţi cum şi nu-l luaţi…”, agentul de poliţie solicitându-i insistent şi cu subînţeles investigatorului să-i ducă de la autoturism talonul, repetând acest lucru chiar şi după ce investigatorul l-a întrebat explicit „Poftim? Spuneţi cât costă!”. Investigatorul sub acoperire s-a deplasat la autoturismul său, a luat certificatul de înmatriculare al autoturismului său şi a introdus în interior suma de 100 de euro. S-a întors la autospeciala de poliţie şi i-a înmânat inculpatului Bota Dănuţ certificatul de înmatriculare în care se afla suma în euro. Agentul a luat suma de 100 de euro din certificatul de înmatriculare şi a aşezat banii între cele două scaune din faţă, iar, la întrebarea investigatorului dacă suma de bani este suficientă, inculpatul Bota Dănuţ a schimbat subiectul discuţiei, a afirmat formal că îi aplică investigatorului un avertisment verbal şi i-a restituit documentele personale.
La repetarea întrebării investigatorului „dacă este bine”, agentul şef principal de poliţie Bota Dănuţ a răspuns afirmativ, urându-i investigatorului drum bun, fără a mai întocmi procesul verbal de aplicare a sancţiunii contravenţionale.

„Bosule, n-am decât de ăştia …săru’ mâna”
În data de 23 iunie 2010, în jurul orelor 1732, investigatorul sub acoperire P.A., în timp ce circula pe D.N.7, dinspre Arad spre Deva, a fost oprit pe raza localităţii Bătuţa, de către un echipaj de poliţie, pentru că a depăşit un alt autoturism în zona de acţiune a marcajului longitudinal cu linie continuă şi a indicatorului „depăşirea interzisă”. Inculpatul J.I.G. i-a solicitat investigatorului actele personale şi documentele autoturismului, pe care le-a înmânat colegului său, agentul şef de poliţie Igna Marin Valentin din cadrul Postului de Poliţie Bîrzava, aflat pe scaunul din dreapta a mașinii.
Investigatorul sub acoperire s-a deplasat la autospeciala de poliţie, rugându-l pe inculpatul Igna Marin Valentin să nu-i reţină permisul de conducere. Inculpatul Igna Marin Valentin a repetat investigatorului care sunt sancţiunile contravenţionale pe care ar fi trebuit să i le aplice, mimând completarea unui proces – verbal de constatare a contravenţiei, fără însă a scrie nimic. În acest timp inculpatul Igna Marin Valentin l-a întrebat pe investigator unde se deplasează, cu ce se ocupă precum şi dacă este dispus să plătească amenda pe loc, investigatorul afirmând că nu se pune problema banilor pentru achitarea amenzii, repetând rugămintea de a nu-i fi ridicat permisul de conducere. Inculpatul Igna Marin Valentin i-a restituit investigatorului sub acoperire certificatul de înmatriculare al autoturismului, făcându-i semn cu capul să pună ceva înăuntru. Investigatorul sub acoperire s-a deplasat la autoturismul său, a introdus în interiorul certificatului de înmatriculare două bancnote a câte 50 de euro şi s-a întors la autospeciala poliţiei. I-a înmânat inculpatului Igna Marin Valentin certificatul de înmatriculare, spunând: „Bosule, n-am decât de ăştia …săru’ mâna”, agentul de poliţie luând din certificat suma de 100 de euro, pe care a aşezat-o pe scaun, sub piciorul stâng, după care a restituit investigatorului documentele reţinute anterior, fără a încheia vreun proces – verbal de constare a contravenţiei şi aplicare a sancţiunilor.

„Eu ţi-am zis cât e amenda, tu de acum încolo…”
Tot în data de 23 iunie 2010, în jurul orelor 1845, investigatorul sub acoperire G.A., în timp ce circula pe D.N.7, dinspre Arad spre Deva, a fost oprit pe raza oraşului Lipova, de către inculpatul Jucu Stelian Gelu, agent şef principal în cadrul Poliţiei Oraşului Lipova. După ce s-a prezentat,  inculpatul Jucu Stelian Gelu i-a solicitat investigatorului sub acoperire documentele personale şi i-a adus la cunoştinţă că a fost surprins de aparatul radar circulând cu viteză mare în localitate comunicându-i sancţiunile pe care ar fi trebuit să le aplice.
 Inculpatul Jucu Stelian Gelu l-a întrebat pe investigator cu ce se ocupă, după care s-a deplasat la autospeciala de poliţie, investigatorul solicitându-i să nu îi suspende permisul de conducere. „şefu’, orice, dar nu mă lăsaţi fără permis” . În acel moment inculpatul Jucu Stelian Gelu i-a spus investigatorului „Hai zi”, cerându-i astfel investigatorului să-i facă o ofertă concretă în bani, acesta din urmă întrebându-l pe agent „Ce? Cât? Ce să fac? … Cât să fie?”. Inculpatul Jucu Stelian Gelu nu a precizat o sumă exactă, oferind investigatorului doar criterii orientative pentru stabilirea cuantumului sumei: „Eu ţi-am zis cât e amenda, tu de acum încolo…”. Investigatorul a mai întrebat o dată cât e amenda, inculpatul răspunzând: „de la… la 1200”, după care s-a deplasat la autoturism, a luat două bancnote de câte 50 de euro, le-a pus în talon şi s-a întors la autoturismul în care se afla agentul de poliţie, adresându-i-se: „Şefu’, am pus o sută de euro, e bine?”. Inculpatul Jucu Stelian Gelu a preluat de la investigatorul sub acoperire certificatul de înmatriculare al autoturismului, a luat din certificat suma de bani, pe care a aşezat-o pe scaun, între picioare, după care a restituit investigatorului documentele, fără a mai întocmi vreun proces – verbal de constatare a contravenţiei şi fără a mai aplica acestuia vreo sancţiune afirmând: „Bă, tu mă bagi pe mine la puşcărie! ... Vezi cum faci să nu te mai întâlnesc”.

 „Bani ai la tine?”
În data de 07 septembrie 2010, în jurul orelor 16.10 investigatorul sub acoperire B.A. a fost oprit în trafic în comuna Conop de către agentul principal de poliţie U.F.V., , acesta desfăşurându-şi activitatea împreună cu un echipaj al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, Echipajul Mobil Arad. Imediat după oprirea sa agentul de poliţie i-a solicitat investigatorului sub acoperire să-i prezinte permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autoturismului, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto şi dovada taxei de drum.
Deoarece investigatorul nu avea asupra sa asigurarea toate documentele solicitate, agentul de poliţie i-a spus care sunt sancţiunile ce îi vor fi aplicate şi l-a îndrumat pe investigator să discute despre plata taxei de drum cu angajata Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, identificată în persoana inculpatei Hele Gianina Maria. Investigatorul s-a deplasat la autoturismul de serviciu al acesteia din urmă, rugând-o pe inculpată să nu-i reţină certificatul de înmatriculare, aceasta întrebându-l pe investigator: ”Ce să fac cu tine?”, investigatorul afirmând că poate să-i facă orice. Imediat după acest răspuns, inculpata Hele Gianina l-a întrebat direct pe investigatorul sub acoperire: „Bani ai la tine?”, iar la răspunsul afirmativ al investigatorului inculpata i-a solicitat acestuia să-i remită suma de 3 milioane de lei. Investigatorul sub acoperire i-a înmânat inculpatei suma de 50 de euro şi a întrebat-o dacă suma este suficientă, aceasta confirmând şi luând banii de la investigator. Ulterior investigatorul a urcat în autoturismul său şi a plecat, fără a i se întocmi vreun proces – verbal de constatare a contravenţiei constând în lipsa dovezii plăţii taxei de drum (rovinieta).

„Eu v-am dat drumul, ce să zic acum?,
Ultimul care a intrat în vizorul oamenilor legii a fost în data de 08 septembrie 2010, în jurul orelor 18.00, investigatorul sub acoperire D.G.D., în timp ce investigatorul sub acoperire se deplasa pe raza localităţii Sîmbăteni și a fost oprit în trafic de către agentul şef adjunct de poliţie Gligor Lucian Blaga, din cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Arad pentru efectuarea unei manevre de depăşire a unui alt autovehicul în zona marcajului longitudinal continuu.
Inculpatul Gligor Lucian Blaga care i-a solicitat investigatorului documentele personale şi actele autoturismului după care a urcat în autoturismul de serviciu şi a simulat că începe să completeze un proces – verbal de constatare a contravenţiei, repetând abaterea de la normele rutiere săvârşită de investigator.
Investigatorul sub acoperire D.G.D. i-a solicitat inculpatului Gligor Lucian Blaga în mod repetat sa îl ierte şi să nu îi aplice sancţiunea contravenţională, acesta sugerând,  prin ezitările în a completa procesul – verbal şi prin îndemnul adresat investigatorului: „Eu v-am dat drumul, ce să zic acum?, că aşteaptă să i se ofere o sumă de bani.
 Investigatorul sub acoperire a confirmat că înţelege mesajul inculpatului Gligor Lucian Blaga, acesta ferindu-se să rostească în cuvinte pretenţiile sale şi l-a întrebat pe poliţist dacă trebuie să meargă la autoturismul său şi să se întoarcă, agentul confirmând printr-o mişcare a capului.
La revenirea spre autoturismul de serviciu al inculpatului investigatorul sub acoperire a intenţionat să-i înmâneze acestuia certificatul de înmatriculare cu o bancnotă de 50 de euro vizibilă în el, moment în care poliţistul i-a făcut semn să lase documentul să cadă lângă el, investigatorul conformându-se. Inculpatul Gligor Lucian Blaga a ridicat talonul maşinii, a luat din certificat suma de bani, după care a restituit investigatorului documentul fără cei 50 de euro şi fără a mai întocmi vreun proces – verbal de constatarea a contravenţiei, respectiv fără a mai aplica acestuia vreo sancţiune.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite