Piața Avram Iancu, amenajată cu parcare subterană și piramidă de sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piața Avram Iancu- modernizare de lux
Piața Avram Iancu- modernizare de lux

Primăria municipiului Arad intenționează să încheie un parteneriat public-privat pentru amenajarea unei parcări subterane cu aproximativ 600 de locuri de parcare în Piaţa „Avram Iancu“. Proiectul pentru amenajarea unei parcări subterane cu 588 de locuri pe care municipalitatea doreşte îl implementeze are o valoare de 138 milioane lei respectiv 32,6 milioane euro.

Conform Studiului de Fezabilitate şi indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Amenajare  Parcare Subterană – Piaţa Avram Iancu din Municipiul Arad”, care va fi spus aprobării în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal Arad care va avea loc miercuri, parcarea va avea o suprafaţă de peste 18.000 metri pătraţi şi va putea fi construită pe două nivele.

„Va fi supus votului consilierilor locali Studiul de Fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect. După care, suntem interesaţi să aprobăm oportunitatea şi caietul de sarcini pentru a merge mai departe în procedura de execuţie a proiectului. Sperăm să găsim parteneri pentru a introduce parteneriatul public privat pentru această investiţie şi, evident, în 2012 să facem documentele şi investiţia propriu-zisă”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Arhitecţii au propus un nou aspect

Parcarea subterană va fi  dispusă pe două nivele şi va avea 588 locuri de parcare. Accesul în parcare se va face pe două fire de circulaţie din Bulevardul Revoluţiei, adiacent teatrului, latura vestică, după intersecţia cu strada  Vasile Goldiş.

Sunt prevăzute două ieşiri din parcare, amplasate pe latura estică a pieţei înspre  Bulevardul Revoluţiei şi înspre strada Bălcescu.
Pentru realizarea unei suprafeţe pietonale fără intersecţii cu circulaţia carosabilă pe întreaga  suprafaţă a pieţei, se propune realizarea unui pasaj subteran carosabil pentru circulaţia auto de tranzit în zonă, amplasat pe latura  vestică a pieţei.

Un al treilea acces carosabil în parcare  este  propus înainte de ieşirea  din pasajul subteran prin colţul sud-vestic al parcării.
În una dintre părțile pieței s-a propus  amplasarea unei oglinzi de apă şi a unui ansamblu de fântâni. Oglinda de apă va fi dinamizată cu jeturi de apă care pornesc direct din pavajul  decorativ şi se va realiza doar prin denivelarea pavajului.

Zona  centrală  a pieţei  s-a prevăzut a fi amenajată astfel încât să poată găzdui orice eveniment specific urbei, evenimente  culturale, inclusiv realizarea unui cinematograf în aer liber pe timp de vară sau alte manifestaţii.

Totodată deasupra parcării subterane  se  va  realiza  o clădire  de  formă  piramidală, din metal şi sticlă, cu funcţiuni cultural recreative.
S-a prevăzut, de asemenea, realizarea de  spaţii verzi atât prin plantaţii pitice şi medii în jardiniere cât şi prin realizarea  unor  zone  înierbate  amplasate  în desenul general al pieţei şi plantate cu gazon, flori de sezon şi arbuşti mici deco­rativi.

Pe latura estică  se  vor planta  arbuşti  decorativi care  vor  constitui  o perdea   de protecţie pentru zona pietonală  faţă  de  zgomotul  produs  de  circulaţia  tramvaielor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite