Peste două mii de arădeni au sărbătorit Rusaliile la Covăsînț

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacol folclori pentru invitați
Spectacol folclori pentru invitați

Mii de persoane s-au adunat în weekend în comuna Covăsînț și au sărbătorit Rusaliile. Conform tradiției, în fiecare an, de Pogorârea Sfântului Duh, este sărbătorit hramul bisericii ortodoxe din comună fiind organizat și Festivalul de folclor “Ioan T. Florea”.

Sărbătoarea a început de dimineață, la biserica din comună, acolo unde localnicii, dar nu numai, au participat, conform tradiției la Sfânta Liturghie, urmată de o vecernie specială.

O tradiție inedită- clopotele îi chemă pe cei plecați să se întoarcă în locurile natale

Localnicii din Covăsînț au format o tradiție mai puțin obișnuită. Este vorba despre întoarcerea fiilor satului. Astfel, în timpul slujbei, clopotele îi cheamă pe cei plecați peste alte meleaguri, să se întoarcă în locurile natale, la locul nașterii, acolo unde au primit Taina Sfântului Botez.
După slujba în memoria lui Ioan T. Florea, începutul spectacolului a fost marcat de sunetul tulnicelor. Apoi pe scena Taberei Ortodoxe de păstrare și conservare a tradițiilor românești au urcat pe rând nume cunoscute din Arad. Maria Moț, Dalia Suba, Simona Stanilă, Alexandra și Alex Chira, Voichița Șuba, Rapsozii Zărandului, Malvina Naghy și Cornelia Căprariu Roman, au fost cei care i-au distrat pe arădenii prezenți la spectacol. Pe scenă au mai urcat și ansamblul de dansuri din Covăsînț, grupul folcloric „Sânzienele” și ansamblul de dansuri „Spicul” din Olari. Invitații speciali ai serii au fost Mariana Deac și taragostistul Dumitru Fărcaș.

La finalul spectacolului, cei prezenți au încins o horă țărănească.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite