Arad: Persoanele fizice care își vând terenurile au obligația să înregistreze TVA-ul la finanțe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Persoanele fizice care își vând terenurile au obligația să înregistreze TVA-ul la finanțe
Arad: Persoanele fizice care își vând terenurile au obligația să înregistreze TVA-ul la finanțe

Persoanele fizice care realizează tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi, în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate, au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA.

“Astfel, s-a efectuat o primă selecţie a contribuabililor pe baza unor criterii obiective (depăşirea plafonului de scutire de 35.000 euro, valoarea tranzacţiilor şi efectuarea a mai mult de 5 tranzacţii într-un an), fiind identificate 67 de persoane fizice care se încadrează în aceste condiţii”, a declarat Călin Arusti, purtător de cuvânt în cadrul Administrației Fiscale din Arad

Au fost derulate 22 de controale inopinate iar în cursul lunii noiembrie 3 persoane fizice vor fi supuse inspecţiei fiscale. Sunt cazuri în care o persoană fizică a vândut 24 sau 52 de apartamente, situaţie în care se estimează că obligaţiile de plată privind TVA depăşesc 360.000 de euro.

În cazul persoanelor fizice cu un număr mare de tranzacţii, inspecţiile fiscale presupun o perioadă de timp corespunzătoare, având în vedere nivelul important al sumelor calculate drept obligaţii fiscale precum şi analiza complexă a contractelor de vânzare/ cumpărare.

“Acţiunile de inspecţie fiscală la persoanele fizice selectate şi verificările efectuate au ca principale obiective atât sancţionarea (amenda de la 500 la 1.000 de lei) cât şi recuperarea la bugetul statului a sumelor datorate, dar mai ales conştientizarea tuturor persoanelor cu astfel de activităţi asupra necesităţii conformării voluntare. Precizăm că amânarea şi prelungirea perioadei de neînregistrare  şi de plată la bugetul statului a sumelor datorate cu titlul de TVA, atrag după sine obligaţia persoanelor în cauză la plata unor majorări de întârziere (0,1% pe zi) care pot depăşi sau chiar multiplica debitele datorate”, a continuat Călin Arusti.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite