O profesoară de matematică pictează pe coji de ou. Lucrările sunt expuse la Târgul Estival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările profesoarei Persida Negruţi au stârnit interesul arădenilor, care se înghesuie la standul său de la Târgul Estival. Deşi investiţia pentru un tablou este destul de costisitoare, pictoriţa este mulţumită de faptul că este apreciată.

Persida Negruţi a terminat Liceul de Artă, însă de teama de a nu se lovi de eşecuri, a ales să studieze mai departe matematica. De 20 de ani, femeia este profesoară la un liceu din Târgu Mureş. A încercat să predea şi ore de desen, tocmai pentru a împărtăşi elevilor pasiunea sa, arta.

„Am avut şi ore de desen, însă am renunţat pentru că mi-am dat seama că elevii au alte aşteptări de la această oră. Nu erau deloc interesaţi şi credeau că ora de desen e, de fapt, oră de relaxare, oră liberă”, a povestit Persida. 

Talent moştenit

Artista spune că, deşi a ales să facă altceva şi şi-a întemeiat şi o familie, nu a renunţat la talentul pe care l-a moştenit de la părinţi. Aşa că, ajutată de soţ, Persida Negruţi, în vârstă de 48 de ani, pictează şi decorează într-un mod absolut original, fel de fel de obiecte. „Eu am moştenit talentul de la mama şi tatăl meu. Tata era inginer şi se ocupa de fel de fel de invenţii, însă a avut ghinionul să fie deţinut politic, astfel cariera sa s-a întrerupt brusc. Şi mama era tare îndemânatică la lucru manual, iar eu am moştenit talentul amândurora. Astăzi, mă ajută soţul meu, care are şi el latura sa creativă”, a spus artista.

Aşa că de mai bine de un an, în timpul liber şi în vacanţe, Persida Negruţi colindă ţara pentru a-şi expune lucrările. Ştie să picteze la fel de bine pe sticlă, lemn sau altceva, însă şi-a ales un mod mult mai inedit de a impresiona publicul. „Mă pasionează să pictez pe coji de ouă. Consider că lucrările ies mai deosebit aşa”, a declarat Persida Negruţi.
„Ouăle trebuie spălate, curăţate, lipite. De asta se ocupă soţul meu. După aceea urmează pictura propriu-zisă,  care este opera mea în totalitate. La final, lucrarea vine lăcuită puţin pentru aspect”, a declarat artista. Persida lucrează şi două sau trei săptămâni pentru un tablou. În zilele bune însă, lucrarea e gata în câteva ore. „Totul depinde de starea mea de spirit”, a spus, râzând, Persida.

Deşi investiţia pentru un singur obiect se ridică la câteva zeci de lei, artista se declară mulţumită de vânzări. „Nu visez să adun averi din asta. E pasiunea mea, iar satisfacţia totală vine atunci când îi văd pe oameni încântaţi de lucrările mele. Preţul unei creaţii este între 35 şi 250 de lei, depinde de dimensiune şi model”, a spus Persida Negruţi. Lucrările pe coajă de ou pot fi admirate în cadrul Târgului Estival din centrul Aradului, unde mai sunt expuse alte zeci de creaţii, lucrate manual. Târgul va fi deschis zilnic, până pe 28 august.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite