Arad: PORTRET / Viorica Stela Putin colecţionează antichităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Viorica Stela Putin colecţionează antichităţi
Arad: PORTRET / Viorica Stela Putin colecţionează antichităţi

De mai bine de 10 ani, arădeanca şi-a transformat pasiunea în afacere. Obiectele sunt aduse din străinătate sau chiar din România.

PROFIL
Născută. 11.01.1955, Arad.
Carieră. Vânzătoare de 30 de ani.
Studii. Liceul în Arad.
Familie. Căsătorită, 2 copii.


I-a plăcut arta de mică. A visat încă de atunci că va deveni un colecţionar împătimit. Aşa se face că în prezent, atât ea, cât şi soţul ei, au pus bazele unui adevărat muzeu de artă. Familia Putin are sute de antichităţi cu care participă la mai toate târgurile de suveniruri organizate în ţară.
„Totul a început în urma unei moşteniri de familie. Am primit de la străbunicul meu mai multe obiecte vechi, pe care m-am gândit să le valorific. În urmă cu 10 ani am hotărât împreună cu soţul meu să ne amenajăm un mic muzeu”, îşi aduce aminte Viorica.

Ceas olandez din alt secol
Femeia spune că îi place să lucreze cu oamenii, să le explice provenienţa fiecărui obiect antic, mai ales că de profesie este vânzătoare. Cel mai vechi suvenir pe care îl are la ora actuală în colecţie este un ceas olandez cu bătăi, din anul 1930. „Am avut obiecte şi mai vechi, dar le-am vândut. Ceasul îl dăm cu aproximativ 800 de lei”, spune colecţionara.
Viorica Putin spune că afacerea cu antichităţi este una destul de bănoasă pentru perioada de criză prin care trece ţara noastră. „Arădenii, şi nu numai, sunt tot mai interesaţi să-şi achiziţioneze câte-un obiect antic. De aceea nu pot să spun că nu este profitabilă această pasiune”, explică Viorica.

Obiectele vechi sunt apreciate
Famila Putin deţine de asemenea şi o adevărată colecţie de obiecte argintate şi cristale vechi. Potrivit acestora, cristalele vechi au cea mai mare trecere la amatorii de antichităţi.
„Obiectele vechi sunt foarte apreciate de către români, mai ales cristalele. Puterea de cumpărare nu este însă de fiecare dată în creştere, dar fiecare dintre clienţii noştri sunt de părere că un artizanat vechi, cu o anumită istorie merită toţi banii din lume”, a subliniat colecţionara.
Viorica a mai spus că pentru achiziţionarea obiectelor ea pleacă aproape lunar în străinătate. Majoritatea pieselor de artă le aduce de peste graniţă, în timp ce antichităţile româneşti le cumpără de la alţi colecţionari. „De regulă mai facem schimb între noi, însă de cele mai multe ori, marfa o aduc din străinătate”, a punctat Viorica Putin.
Femeia a spus că nu vrea să renunţe la pasiunea familiei câte zile o să mai aibe. Ba mai mult, Viorica i-a transmis virusul antichităţii şi celor doi copiii ai ei. „Copiii mei au prins şi ei drag de această artă şi mă ajută când am nevoie. Am şi trei nepoţei cărora în momentul când vor creşte o să le explic şi lor cum stă treaba cu antichităţile”, a încheiat zâmbind doamna Viorica.



Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai valoros obiect pe care l-aţi vândut?
Sincer, trebuie să mărturisesc că nu-mi mai aduc aminte, au fost multe. Cred că cel mai vechi artizanat pe care l-am avut a fost un gramofon din anii `50.

Din ce anume se compune colecţia dumneavoastră de antichităţi?
Avem piese vechi din toate categoriile. Începând de la mobilier, veselă, lămpi argintate, cristale şi până la ceasuri şi tablouri.



Ce-i place
Viorica Putin a mărturisit că îi place foarte mult ceea ce face şi anume să participe la cât mai multe târguri de antichităţi. „Ador să le explic oamenilor provenienţa unui obiect. Pe lângă anticariat îmi place să-mi dedic timpul nepoţeilor mei”, a conchis femeia.

Ce nu-i place
Colecţionara de antichităţi ne-a spus că nu îi place să-şi păcălească clienţii. Femeia preferă să le spună adevărul despre obiectele ei, nicidecum să-i mintă când vine vorba despre vechimea şi valoarea obiectului.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite