Arad: PORTRET / Mihai Telechi a renunţat la volei pentru judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Mihai Telechi a renunţat la volei pentru judo
Arad: PORTRET / Mihai Telechi a renunţat la volei pentru judo

„Nu aveam înălţime, la 1,74 m nu erau perspective să avansez“, îşi aminteşte Mihai Telechi. A pornit pe alt drum, care avea să-i aducă şi consacrarea.

Profil

Născut. 3 septembrie 1951, Nădlac
Studii. IEFS Bucureşti, Manageriat al Şcolii româneşti
Experienţă. Sportiv, profesor, antrenor
Familie.  Căsătorit, doi copii

S-a apropiat de sportul cu mingea la fileu în anii şcolii, iar la final de ciclu, a fost la un pas să ajungă în curtea Stelei. În 1969, la o tabără de pregătire ţinută la Câmpulung Moldovenesc, l-a remarcat un antrenor al „militarilor“. A refuzat.
Prietenul său Sabin Lucea, vicecampion naţional de judo, l-a invitat la antrenamente. S-a prezentat la selecţie, alături de încă treizeci de candidaţi. După patru luni, au rămas trei. A reprezentat clubul sportiv IEFS Bucureşti. „În 1971, am participat la prima ediţie a Divizei A. Am terminat pe locul 3, apoi în fiecare an am fost pe podium. Probleme aveam cu Dinamo şi Rapid“, rememorează arădeanul.

A reprezentat şi lotul naţional universitar al României. Prima experienţă a trăit-o în Franţa, la Strasbourg. A doua, la Moscova. „Aveam meci cu echipa Rusiei. Colegul meu, Ştefan Mureşan, a luptat atunci cu Vladimir Putin! A pierdut lupta. Doar eu am reuşit un egal, cu Boloşov, cel care anul următor avea să devină campion european“, povesteşte Mihai Telechi.

Mândru de sportivii săi

Revenit la Arad, s-a pregătit la clubul Vagonul, sub comanda legendarului Mihai Botez. A preluat în 1974 catedra de judo de la Clubul Sportiv Şcolar Gloria, luând decizia să renunţe la lotul naţional. Lipsea cam patru, cinci luni din oraş datorită convocărilor, timp în care sportivii pe care-i pregătea se pierdeau şi era nevoit să o ia de la capăt.
Aşa că a decis să se dedice sută la sută antrenoratului. Primul nume câştigător a fost Gheorghe Petran, campion naţional la copii, apoi Dorin Drîmbe (actualul antrenor de judo) câştiga bronzul la Campionatul European de Tineret. A repetat isprava doi ani mai târziu, apoi a fost primul la Cupa Ţărilor Latine, turneu ce se desfăşoară azi sub titulatura Jocurile Francofone. „Ziarul L’Equipe a scris că a salvat onoarea oaspeţilor. Toţi ceilalţi câştigători erau francezi“, dezvăluie antrenorul, mândru şi de Alexandru Ciupe, participant la Olimpiadele de la Barcelona şi Atlanta. Nu-l uită nici pe Vasile Burcă, medaliat cu bronz la Mica Olimpiadă, de la Bruxelles. Claudiu Puşa şi Aurelian Kolarov au ajuns să pregătească loturi naţionale ale Germaniei respectiv Austriei.

Viitorul sună bine pentru Mihai Telechi, distins de Ministerul Tineretului şi Sportului în 1993 cu titlul de antrenor emerit. Noua generaţie de sportivi are rezultate remarcabile, atât interne cât şi internaţionale. „Cristian Bodîrlău a ieşit campion balcanic şi va merge la Mondiale. Alături de el va fi alt sportiv crescut de noi, Cosmin Lăzărean, locul cinci la Europene, căruia am fost nevoiţi să-i dăm transferul la Iaşi, unde a intrat la facultate“, încheie experimentatul antrenor.

Intrebări şi răspunsuri

De ce ar trebui să aleagă un copil judo?
Pentru că e un sport complex. Dezvoltă foarte bine fizic, dar şi mental. Educă foarte mult.

Sunt regrete, când priviţi în urmă?
Îmi pare rău că m-am apucat cam târziu să fac sport de performanţă.

Cum arată azi judo-ul arădean?
Merge pe un drum bun, dacă ne uităm la rezultatele obţinute în acest an. Sunt optimist, sportivii promit să aducă medalii strălucitoare şi la anul. Cei de la clubul nostru au câştigat până acum 43 de medalii la competiţiile naţionale, dar şi patru la cele internaţionale. Sper să ne consolidăm printr-o colaborare cu Universitatea „Aurel Vlaicu“.

Ce-i place

Spor-tul a fost, este şi va fi marea pasiune a lui Mihai Telechi. „Pe lângă sport, îmi place foarte mult şi tot ce ţine de turism“, spune antrenorul emerit.

Ce nu-i place

Implicarea în sport şi, în special, în judo, l-au format să dezaprobe aspectele care au tangenţă cu ce e necinstit în viaţă. „Nu-mi place minciuna“, precizează Telechi.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite