Arad: PORTRET / Maria Fofin duce brânza de Şofronea în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Maria Fofin duce brânza de Şofronea în Cehia
Arad: PORTRET / Maria Fofin duce brânza de Şofronea în Cehia

Încă din copilărie a fost învăţată cu munca grea de la ţară. Părinţii au fost cei care i-au spus că fără trudă nu se va alege cu nimic în viaţă.

profil
nĂscutĂ. 03.09.1956, Beiuş.
studii. Liceul în Beiuş.
profesie. Agricultor.
familie. Căsătorită, 3 copii.

Maria Fofin se ocupă cu creşterea animalelor încă de la vârsta de 16 ani. Tot atunci a învăţat să meargă singură cu oile şi vacile la păscut, să strecoare laptele, iar mai apoi să-l transforme în brânză.

„În această meserie e foarte mult de lucru. Cât e ziua de lungă trebuie să fac câte ceva. Când stai la ţară şi ai pământ şi animale trebuie să te dedici lor în totalitate. Am deja trei zile în care dacă am reuşit să dorm 10 ore e mult. Nu am ce să fac. Ne trebuie bani şi de aceea trag, pentru cele trei fete ale mele”, a povestit Maria.

Creşte 500 de animale

Femeia creşte împreună cu familia ei un număr de 500 de animale, oi, vaci, porci, cai şi găini. Pe toate le-a adăpostit în gospodăria ei din Şofronea, judeţul Arad. „Cred că cea mai grea meserie e cea de cioban şi o spun cu mâna pe inimă. Nimeni nu îşi poate închipui cât de greu e să valorific producţia animalelor. Laptele trece printr-o sută de mâini până să ajungă la client. Mă refer la munca pe care o depunem noi, ciobanii. La fel şi cu brânza. Până să iasă o telemea după care să-ţi lingi degetele, noi avem de lucru şi o lună de zile”, a spus Maria Fofin.

Cu toate că a ajuns la o vârstă la care oboseala îi intră în oase, Maria spune că nu are de gând să renunţe la meseria ei. Mai mult, ea se ambiţionează să lucreze pentru cele trei fete ale ei, care în prezent urmează câte-o facultate. „Nu ne ajung banii, de aceea trebuie să trag, să îmi ţin fetele în facultate. Prefer să nu dorm nopţi la rând numai ca să ştiu că am ce să pun pe masă copiilor”, a mărturisit arădeanca.

Brânza de Şofronea o va vinde în Cehia

Maria vine cu brânza, laptele şi ouăle la fiecare târg care se organizează în Arad. Miercuri, femeia va pleca la un târg organizat în Cehia. Tot atunci, speră ea să facă şi mai mulţi bani. „Investim destul de mult în animale. Fânul pe care animalele îl mănâncă, apa, curăţenia în grajduri, toate costă bani. Iar etapele pe care trebuie să le străbatem până când scoatem telemeaua, caşul sau brânza presupun şi ele o anumită cheltuială”, a punctat Maria Fofin.
Femeia a mai povestit că în toată această afacere a avut şi de pierdut. „Acum două săptămâni de zile, mi-am trimis câteva oi la păscut, cu un cioban. La sfârşitul zilei am aflat că un grup de hoţi mi-a furat 70 de oi. Abia am mai recuperat 20 din ele. Toată această pagubă nu o mai recuperez niciodată”, a adăugat arădeanca.

Întrebări şi răspunsuri

Câştigaţi bine prin vânzarea lactatelor?

Câştig, dar nu câştig suficient cât să trăiesc doar din aşa ceva. La târguri vând destul de bine. Sunt însă zile când nu fac nimic şi rămân doar cu munca şi oboseala acumulate.

Cu ce vă ocupaţi pe lângă creşterea de animale?
Lucrez pământul, cu agricultura. Producţia de cereale şi grâu o vând pe la ţară, dar şi în pieţele din oraş. Nici aici nu se prea înghesuie orăşeanul, dar am perioade în care câştig destul de bine.

Ce-i place

Maria a spus că îi place să lucreze pentru familia ei, să nu le lipsească nimic. „Altceva nu mă văd să fac, decât să lucrez cât e ziua de lungă. Am crescut într-o familie de buni gospodari”, a încheiat arădeanca.

Ce nu-i place


Maria Fofin a mărturisit că nu îi place să meargă în concediu, în ciuda faptului că mulţi dintre noi asta ne dorim cel mai mult. „Nu sunt obişnuită să stau, să mă odihnesc. Nu îmi place să fiu plecată de acasă, cu atât mai mult în concediu”, a explicat femeia.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite