Arad: PORTRET / Sebastian Dehelean, expert în filme la doar 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Sebastian Dehelean, expert în filme la doar 18 ani
Arad: PORTRET / Sebastian Dehelean, expert în filme la doar 18 ani

Abia trecut de majorat, arădeanul are deja în palmares două producţii intrate în campanii antidrog şi antiavort.

PROFIL
Născut - 6 iulie 1991, Arad.
Studii - Urmează cursurile Liceului de Artă Sabin Drăgoi, secţia teatru.
Ocupaţie - A realizat deja scurtmetraje.
Familie - Necăsătorit.


A ajuns la Şcoala Populară de Artă, la cursurile de teatru, înainte de prima provocare adevărată a vieţii, alegerea unui liceu. Astfel, pe la jumătatea clasei a VIII-a s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, la clasa profesoarei Carmen Vlaga Bogdan, dus de o verişoară mai mare, pasionată de teatru.
„A fost, aşa, un experiment, dar mi-a plăcut foarte tare, aşa că am decis să dau admitere la «Sabin Drăgoi», la teatru. Am fost sprijinit şi îndrumat în acest sens de profesoara mea. Oricum, aş fi optat pentru o specializare artistică, dar înainte de Şcoala Populară de Artă luam în calcul desenul”, a povestit Sebastian Dehelean, care a adăugat că a beneficiat şi de sprijinul familiei, al părinţilor în această decizie.

Aventura şcolară
Din nefericire, după primul an de studiu a realizat că pasiunea sa pentru teatru nu este satisfăcută de profesorul care îl îndruma pe specializare, aşa că din clasa a X-a s-a transferat la Liceul Pedagogic Dimitrie Ţichindeal.
„Nu făceam nici specializare aşa cum trebuie, aşa că am optat ca măcar şcoală să fac serios. De aceea m-am transferat. În paralel, mergeam mai departe la Şcoala Populară de Artă”, a mai explicat tânărul arădean. Odată cu începerea clasei a XI-a, s-a mutat din nou la „Sabin Drăgoi“, unde profesor de specialitate i-a devenit actriţa Angela Varjasi.

Descoperirea filmului
Alături de Carmen Vlaga şi-a descoperit pasiunea pentru film, pentru scurtmetraje, în urmă cu doi ani, cu ocazia unui festival local de teatru care avea şi secţiune de film. „Am aflat că în cadrul festivalului «Teatru Mundi» este şi o secţiune de film, i-am spus lui Carmen şi aşa ne-am decis să ne înscriem. Ea a făcut scenariul, am început filmările cu o cameră de familie şi după circa o săptămână, cu tot cu montaj, am pus pe picioare acest scurtmetraj de 10 minute pe care l-am denumit «...», trei puncte. E un film doar cu coloană sonoră. Am luat cu el premiul pentru cel mai bun mesaj la festivalul respectiv”, şi-a rezumat debutul Sebastian Dehelean. Ulterior, scurtmetrajul a fost inclus în multe campanii antidrog derulate în România.
A urmat scurtmetrajul „Vieţi paralele”, tot în colaborare cu Carmen Vlaga, răsplătit cu locul patru la festivalul de film de la Cluj, al Fundaţiei Raţiu. În toamna anului trecut a început munca la „1+1, copiii fac copii”, proiect care face parte dintr-o campanie antiavort ce se va derula din această toamnă în şcoli.


Întrebări şi răspunsuri
Care sunt planurile tale de viitor?
Dat fiind că în toamnă încep clasa a XII-a, vreau să dau admitere la facultatea de regie şi film. Voi avea două admiteri pentru că aş dori să îmi fac studiile la Bucureşti, dar fiindcă admiterile se dau în perioade diferite, voi da înainte la Cluj, ca să fiu sigur de reuşită.

Ce alte proiecte ai în vedere în viitorul apropiat?
Mă gândesc foarte serios la un scurtmetraj pentru festivalul de la Cannes din primăvara anului viitor. Sper să şi reuşesc.

Cu cine vei colabora pe acest proiect?
Tot cu Carmen Vlaga Bogdan, dar şi cu actuala mea profesoară de la liceu, Angela Varjasi.


Ce-i place
Îi place pictura, să stea pe role, dar şi shopping-ul, spre surpriza multora. „Îmi mai plac Tarantino, Richard Gere şi Julia Roberts, dar şi «Invitaţie la vals», de Mihail Drumeş”, a mai povestit Sebastian Dehelean.

Ce nu-i place
Nu îi plac minciuna şi ironia. „Din păcate, lumea aceasta a artei, a filmului şi a teatrului este plină tocmai de aceste lucruri. Cred că sunt cele mai frecvente manifestări”, a spus tânărul artist.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite