Arad: PORTRET / Rolland Kiss are o colecţie cu 400 de vinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Rolland Kiss are o colecţie cu 400 de vinuri
Arad: PORTRET / Rolland Kiss are o colecţie cu 400 de vinuri

Tânărul a fost crescut într-o familie în care vinul de calitate era o valoare adevărată, iar astăzi Rolland se ocupă de vinoteca familiei sale.

PROFIL
Născut - 21.06.1986, Arad
Educaţie - Liceul CFR din Arad
Experienţă - Asistent vânzări
Familie - Necăsătorit

Pentru Rolland, pasiunea pentru băuturile fine este ca o a doua meserie. Ori de câte ori are ocazia, participă la expoziţiile de vin, la degustări şi nu ratează niciun model nou apărut pe piaţă. „De mic copil mi-a plăcut să colecţionez sticle de vin. Am învăţat de la tatăl meu secretul păstrării unei vinoteci. Este o pasiune frumoasă, mai ales după ce înveţi să faci diferenţa între marile mărci de băuturi”, a explicat Rolland.
Tânărul a mărturisit că cel mai important lucru legat de o colecţie proprie de vinuri este temperatura la care trebuie păstrate sticlele. „Temperatura trebuie să fie între nouă şi 14 grade Celsius şi să fie cât mai constantă, fără variaţii bruşte”, explică Rolland.

Are peste 400 de sticle de vin
Iluminarea este la fel de importantă, potrivit tânărului colecţionar. În cămara în care îşi păstrează cele peste 400 de sticle de vin, Rolland are grijă să evite, pe cât posibil, luminile fluorescente, tip neon sau razele ultraviolete. De-a lungul anilor, Rolland, împreună cu tatăl său, a reuşit să adune 460 de sticle de vin, din diferite zone ale lumii. „Pentru fiecare sticlă în parte am o evidenţă strictă. Îmi scriu într-un carneţel anul de producţie, zona de provenienţă şi producătorul”, a povestit tânărul.
Rolland spune că, deşi cel mai bun vin este cel mai vechi, această băutură nu durează la infinit. Vinul trece de-a lungul anilor prin mai multe etape. „Perioada de tinereţe, etapa de maturitate, iar apoi, decăderea. Dacă se degustă însă din timp sticlele de vin, putem afla când băutura se apropie de perioada de decădere”, a explicat Rolland.

Primul la degustări
Rolland nu ratează niciun eveniment legat de arta degustării sau preparării vinului. Îi place să fie cât mai informat, de aceea citeşte reviste de specialitate. În plus, înainte de a cumpăra o nouă piesă la colecţie, face mici investigaţii online. Deocamdată, nu s-a gândit să participe cu sticlele la expoziţii, ci le colecţionează sau le păstrează pentru consumul propriu.
„Ştiu că aş putea să câştig mulţi bani din această pasiune, dar nu am participat până acum la expoziţii sau licitaţii. Am avut ocazia să merg la mai multe degustări şi am stat de vorbă cu profesionişti de la care am primit multe sfaturi”, a spus Rolland.

Întrebări şi răspunsuri
Care este durata de viaţă a unui vin?
Depinde. Sunt sticle care pot dura de la minim doi ani până la 15. Calitatea lor se poate pierde pe parcurs, dacă nu sunt păstrate ca la carte. O sticlă de vin poate fi valoroasă şi după un an, dar şi după zece.

Care este cea mai veche sticlă de vin pe care o ai în colecţie?
Un vin alb sută la sută românesc într-o sticlă rotundă din anul 1960. Am înţeles din cărţile pe care le-am citit că ea poate valora şi 2.000 de lei.

Ce-i place
Adoră să călătorească şi să aibă grijă de sticlele de vin din pivniţa casei. „Îmi place să mă documentez cât mai mult despre cele mai preţioase sticle de vin. În timpul liber îmi place să ies la iarbă verde, la un grătar şi, de ce nu, să degust câte-un păhărel de vin”, a spus Rolland Kiss.

Ce nu-i place
Trezitul de dimineaţa nu este pe placul lui Roland, însă, de voie de nevoie, s-a obişnuit şi cu acest lucru. Nu îi place nici să fie stresat sau presat de persoanele din jurul lui. Rolland a mai spus că nu-i plac oamenii cu o mie de feţe şi se fereşte de mincinoşi.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite