Arad: PORTRET / Viorel Bitang Un antrenor de Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Viorel Bitang Un antrenor de Cartea Recordurilor
Arad: PORTRET / Viorel Bitang Un antrenor de Cartea Recordurilor

Arădeanul a antrenat patru tineri sportivi sirieni care au traversat Canalul Mânecii dus întors, pe o distanţă de circa 45 de kilometri, între Dover şi Calais.

Profil

Născut - 4 mai 1956,  Arad
Educaţie - Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Experienţă - Profesor antrenor de nataţie şi director al Clubului Sportiv Municipal Arad
Familie - Divorţat, are un copil

Şi-a dorit să facă stomatologie, motiv pentru care a dat admitere de patru ori la facultatea de profil din Timişoara. „Ultima dată am fost foarte aproape de primii 25 care au intrat pe locurile disponibile. Mai apoi s-au schimbat manualele şi am renunţat să mai tocesc un alt set de manuale. Îmi plăcea foarte mult sportul, în special tenisul de câmp, aşa că am dat la ANEFS, unde am şi intrat”, a povestit antrenorul arădean.

S-a specializat în nataţie dintr-o întâmplare. „Profesorul titular la tenis de câmp a emigrat şi astfel nu am putut alege tenisul. Apoi a avut loc un campionat universitar de înot, am participat, am luat locul trei şi toţi profesorii m-au încurajat spre această specializare”, şi-a amintit Viorel Bitang.

Antrenor de naţională

La finele studiilor a fost repartizat la Clubul Sportiv Şcolar din Hunedoara unde a stat 5 ani. Mai apoi a venit la Arad la acelaşi Club Sportiv Şcolar şi între 1998 şi 2002 a fost nominalizat ca antrenor al echipei naţionale de seniori, datorită rezultatelor obţinute de-a lungul timpului.

„În această calitate am participat la numeroase balcaniade, concursuri internaţionale şi competiţii din circuitul Ligii Europene de Nataţie. În paralel am predat şi la Universitatea de Vest Vasile Goldiş ca asistent, apoi lector şi mai nou ca şi conferenţiar”, a mai spus antrenorul arădean.

Experienţa siriană

Una dintre cele mai interesante şi ofertante etape ale carierei sale a fost între 2002 şi 2005, când a devenit coordonator al loturilor naţional şi olimpic ale Siriei. „A doua zi după ce am ajuns acolo, ministrul sportului m-a rugat să reorganizez întreaga activitate din această ramură. Două luni am lucrat doar în federaţia de profil şi am elaborat o linie metodică”, a explicat Viorel Bitang.

În noua sa calitate a organizat şi găzduirea de către Siria a Campionatului Asiei de Sud-Vest. A antrenat trei campioni ai Asiei, unul dintre ei fiind astăzi noul ministru sirian al sportului. Cu echipa Siriei a doborât peste 120 de recorduri şi a participat la Campionatul Mondial de la Barcelona, la Jocurile Olimpice de la Atena, unde a obţinut locul 17 cu sportivul Rafed al Masri, campion naţional la probele de sprint.

Tot cu sportivi sirieni a ajuns şi în Cartea Recordurilor. „Am antrenat patru înotători cu care am reuşit traversarea Canalului Mânecii între Dover şi Calais, dus-întors, pe o distanţă de aproape 45 de km”, a mai povestit Viorel Bitang.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi trebuie să aibă un copil pentru a deveni un bun înotător?
În primul rând calităţi motrice înnăscute. Mobilitate, supleţe, viteză sau rezistenţă. Un înotător de performanţă mai are nevoie de perseverenţă, dăruire, disciplină şi capacitate de renunţare la foarte multe lucruri.

La ce vârstă recomandaţi ca un copil să se apuce de înot?
În mod normal, pentru performanţă, la cinci, şase ani trebuie să intre în apă. Până la această vârstă trebuie însă atras spre acest mediu care nu e natural omului, prin jocuri. Cea mai importantă etapă e cea de acomodare cu apa.

Ce-i place

Viorel Bitang rămâne în continuare un pasionat de tenis de câmp, prima sa dragoste în materie de sport. „Îmi place mult muzica, pe care o ascult cu plăcere de fiecare dată când am timp”, a mai spus antrenorul arădean. Este un pasionat de excursii şi călătorii, chiar dacă a văzut aproape întreaga  lume.

Ce nu-i place

Nu îi plac minciuna şi lipsa de sinceritate. „Sunt un tip care spun de fiecare dată  ceea ce am de spus. Fără răutate, fără ranchiună, pur şi simplu. Tocmai de aceea aştept şi de la cei din jurul meu, de la cei cu care intru în contact, să facă la fel”, a susţinut Viorel Bitang.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite