Arad: PORTRET / Radian Neag, expert în vânătoare la doar 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Radian Neag, expert în vânătoare  la doar 20 de ani
Arad: PORTRET / Radian Neag, expert în vânătoare la doar 20 de ani

De copil pleca cu tatăl lui la vânătoare. Când a crescut şi a împlinit vârsta de 18 ani, tatăl i-a dat puşca în mână şi i-a spus că se poate descurca şi singur la vânătoare. Radian povesteşte că adoră să meargă la vânătoare încă de când avea şase ani. Tatăl lui îl ducea peste tot. Cel mai mult îi place să vâneze iarna, în zonele muntoase.

MAI CITIŢI:

Timişoara: Cel mai mare porc mistreţ din România a fost împuşcat în Banat



PROFIL
Născut - 25 ianuarie 1989, Arad
Educaţie - Liceul Agricol „Sever Bocu” din Lipova
Familie - Necăsătorit



„Când aveam şase ani, nu cunoşteam mare lucru despre acest sport, însă mai târziu am realizat care sunt satisfacţiile unei partide de vânătoare. Mergeam în fiecare sfârşit de săptămână prin pădure să vânăm diferite animale. Bineînţeles că îmi plăcea să o ajut şi pe mama mea când gătea ceea ce eu cu tata prindeam”, şi-a amintit Radian.

Primul animal vânat a fost un mistreţ
Prima oară a ţinut o armă în mână la vârsta de 18 ani. Tot atunci tatăl său i-a spus că e pregătit din toate punctele de vedere să-şi dea licenţa în acest sport. Radian priveşte vânătoarea ca pe o adevărată artă. „Sunt multe secrete vânătoreşti pe care trebuie să le stăpâneşti pentru a putea împuşca din primul foc un mistreţ, de exemplu. Trebuie să ştii să ţii arma, să ştii când să tragi. La vânătoare trebuie să ai un echipament special. Începând de la mănuşi şi până la clasica pălărie, toate au un rol. Primul animal vânat de mine a fost un mistreţ”, a explicat tânărul arădean.
Radian spune că cea mai palpitantă şi interesantă metodă de a vâna căprioare este cea a chemării animalelor. Metoda se folosea încă din epoca de piatră. Vânătorul încearcă să se apropie de căprior imitând femela.  „Această metodă are succes mai ales în perioada împerecherii”, a spus Radian. Pentru ca prada să cadă uşor, din primul foc, tânărul susţine că vânătorul trebuie să fie pe fază şi să reacţioneze corespunzător. „Mie personal nu mi-a mers. Nu am reuşit să vânez niciun căprior prin această metodă. Poate încă nu sunt destul de experimentat”, adaugă Radian.

Câinele de vânătoare îl ajută
Tânărul nu pleacă niciodată singur la vânătoare. De trei ani de zile îl are alături pe Cory, un câine brac german cu păr sârmos, special dresat pentru acest sport. La fiecare sfâşit de săptămână, Radian îşi ia câinele şi câţiva prieteni şi pleacă la vânat.
Cu toate că în Arad nu sunt zone ideale pentru practicarea acestui sport, Radian spune că în concedii obişnuieşte să plece în zonele muntoase din ţară. „În Arad nu prea avem păduri. Aici se pot vâna iepuri, vulpi şi mistreţi. În munţi însă am şanse mai mari la căprioare şi păsări. Ador acest sport şi în ultimii doi ani am participat şi la câteva concursuri. Chiar dacă e o pasiune mai rar întâlnită, nu am de gând să renunţ”, a mărturisit Radian.

Întrebări şi răspunsuri
Cât te-a costat echipamentul de vânătoare?
Salopeta de vară costă 200 de lei, iar echipamentul de iarnă, cu tot cu cizme, depăşeşte 500 de lei.

Care este cea mai bună armă pentru o partidă de vânătoare reuşită?
Cred că cele de calibru mare. Eu am o armă tir, calibru 5,6 umc cu huse şi curele de schimb. Preţul ei ajunge la 2.500 lei.

Care sunt trofeele tale de până acum?
Vreo cinci mistreţi, zeci de iepuri, vulpi şi un căprior.

Ce-i place
Radian a mărturisit că îi plac excursiile foarte mult, aventura şi să iasă cu prietenii la vânătoare. Tânărul a mai spus că îi place fotbalul, ca oricărui băiat de vârsta lui, şi este un fan înrăit al echipei UTA Arad.

Ce nu-i place
Vânătorul a spus că nu-i plac oamenii mincinoşi şi prefăcuţi. „Nu îmi plac corupţia, minciuna şi înşelătoria. Evit oamenii cu o mie de feţe şi încerc să fiu amabil cu toată lumea”, a încheiat Radian Neag.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite