Arad: PORTRET / Ionel Oprea, performer în atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o carieră remarcabilă în arenele sportive, s-a dedicat formării viitorilor campioni.

Profil

Născut. 12.octombrie 1970, Ineu.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Şcoala de Antrenori.
Familie. Căsătorit.

La început au fost halterele. Ionel Oprea avea 10 ani când a fost abordat de antrenorul emerit Gheorghe Biriş... pe stradă. A ridicat haltere timp de trei ani de zile, apoi a făcut pasul către lumea atletismului. Traian Magheru a fost cel care l-a descoperit. Ochiul versatului antrenor nu s-a înşelat, şi-a dat rapid seama că avea în faţă un viitor campion şi i-a propus să vină sub comanda sa.

”M-a urmărit la un concurs al liceelor, care s-a desfăşurat pe terenul de sport al actualului Colegiu „Moise Nicoară”. Domnul Magheru a apreciat că am calităţile necesare ca să devin sportiv de performanţă”, a povestit Oprea.

A dominat România

Domeniul ales, în care s-a remarcat repede, a fost cel al aruncării discului. Prima performanţă majoră a sosit când evolua la categoria juniorilor II, în anul 1986. Avea să devină campion naţional. A deţinut supremaţia până în 1992, când a terminat-o cu junioratul şi a trecut la competiţiile seniorilor. Până să ajungă în rândurile celor mari, a reuşit să se afirme şi în competiţiile mari organizate pe ”Bătrânul Continent”. În 1989, a fost medaliat cu argint la Campionatul European. Vitrina de trofee a lui Ionel Oprea include titluri de campion naţional, campion balcanic, victorie în Cupa Europei, şi o finală de Campionat European la Munchen, în 2002.

Cariera şi-a petrecut-o la Clubul Sportiv Şcolar Gloria Arad, apoi a trecut la Dinamo Bucureşti. A revenit în Arad, la Constructorul, luând hotărârea să ia o pauză. După câţiva ani, s-a reactivat şi a apărat culorile Clubului Sportiv Municipal. Ulterior, s-a retras din activitatea competiţională. Deşi deţinea o mică afacere în domeniul patiseriei, acesta nu l-a putut ţine departe de terenurile de sport. În urmă cu 3 ani, a decis să devină antrenor.

”În sport şi, în mod special în atletism, mă regăsesc”, a mărturisit simplu Ionel Oprea. A furat meserie şi de la Ioan Benga, antrenorul cu care a lucrat la Dinamo Bucureşti, dar afirmă că omul care l-a influenţat cel mai mult rămâne Traian Magheru, cel care i-a îndrumat primii paşi. Lucrează cu Andrei Gag, sportiv cu potenţial imens, speranţă mare a atletismului arădean.

„E campion balcanic, campion naţional de tineret şi e clasat pe locul 7 în clasamentul mondial. Rezultatele sunt deosebite. M-aş bucura să-l văd, cândva, la Olimpiadă”, a încheiat tehnicianul.

Intrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai mare dezamăgire ca sportiv?
Faptul că n-am ajuns la Olimpiadă. În 2000, la Sydney, Federaţia a considerat că, pentru câţiva centimetri, nu trebuie să particip. În 2004, era deja prea târziu. Renunţasem la activitatea sportivă.

De ce ar trebui să se îndrepte copiii spre atletism?
Pentru că e un sport complex. Şi pentru satisfacţia pe care o simţi atunci când atingi prima treaptă a podiumului, când reuşeşti anumite performanţe.

De la ce vârstă ar trebui să înceapă sportul?
De la 10-12 ani, dar nu e o regulă. De exemplu, Nicoleta Grasu are 39 de ani. Iar Jurgen Schult,  recordmenul mondial, a aruncat şi la 40 de ani.

Ce-i place

Ionel Oprea şi-a centrat toată activitatea pe atletism. L-a acaparat de mic şi continuă să o facă la fel. ”Mi-a plăcut întotdeauna şi îmi place şi acum. Sunt mulţumit cu ceea ce fac”, afirmă antrenorul.

Ce nu-i place

Implicat în sport, Oprea se ghidează după principii sănătoase şi preferă să nu aibă de a face cu acţiuni contrare. „Să spunem că nu îmi place să fiu minţit. Ajunge atât !”, spune arădeanul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite