Arad: PORTRET / (GALERIE FOTO) Liviu Meseşan iniţiază arădenii în karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / (GALERIE FOTO) Liviu Meseşan iniţiază arădenii  în karate
Arad: PORTRET / (GALERIE FOTO) Liviu Meseşan iniţiază arădenii în karate

A debutat în gimnastică, apoi s-a licenţiat ca antrenor de karate. Se mândreşte cu copiii pe care îi învaţă secretele artelor marţiale.

Profil

Născut - 19.11.1974, Arad
Educaţie - Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Experienţă - Căsătorit, doi copii
Familie - Antrenor de karate

Încă de la vârsta de trei ani, părinţii lui Liviu l-au înscris la gimanstică. Nimeni nu visa la acea vreme că micuţul neastâmpărat va ajunge unul dintre cei mai buni antrenori de karate.

„Am practicat gimnastica 16 ani. Antrenorul meu, domnul Lucian Popa, a avut multă răbdare cu mine pe vremea aceea. Ca orice copil, eram neastâmpărat şi mai făceam câte o boacănă din când în când. La antrenamente veneam însă de fiecare dată şi eram cel mai serios copil”, şi-a adus aminte Liviu.

Multiplu campion naţional

La gimanstică a reuşit să ia mai multe titluri, ajungând şi multiplu campion naţional. La vârsta de 16 ani însă, destinul i-a întors spatele. Liviu s-a îmbolnăvit de hepatită şi a fost nevoit să se retragă din sala de antrenamente o perioadă de şase luni. „În gimnastică nu e indicat să se facă pauze. Boala însă m-a ţinut departe de antrenamente şase luni. După ce mi-am revenit, mi-a fost greu să reiau gimnastica, de aceea m-am axat pe karate”, a mărturisit antrenorul.

La vârsta de 20 de ani, Liviu şi-a deschis primul club de arte marţiale pentru juniori. De atunci a descoperit cât de mult îi place să lucreze cu copiii. „Sunt mult mai receptivi şi ascultători. Tot la 20 de ani am reuşit să-mi iau licenţa de instructor sportiv”, a explicat Liviu. Cu micuţii pe care îi antrenează de trei ori pe săptămână, Liviu a reuşit să urce pe podium aproape la fiecare competiţie. „Sportivii mei au cucerit nenumărate medalii, atât în ţară cât şi în străinătate. Lucrez în prezent cu aproximativ 50 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 17 ani, atât fete cât şi băieţi”, a continuat Liviu.

Accidentele nu l-au oprit

Un alt accident, de această dată o ruptură de ligamente la genunchi, l-a determinat pe Liviu să renunţe la sport şapte ani. A fost operat în Arad, după care a plecat în Spania la recuperare. Când s-a întors în România şi-a reunit echipa, iar din ianuarie 2009, Liviu îşi antrenează din nou elevii în clubul din incinta Şcolii nr. 11 din Arad. „Cu bunăvoinţa doamnei director Carmen am reuşit să-mi pun pe picioare clubul de arte marţiale”, a subliniat antrenorul.

Liviu Meseşan spune că nu o să renunţe niciodată la sport, implicit la copiii cu care îşi petrece mai tot timpul. Antrenamentele de karate reprezintă totul pentru el. Liviu îl antrenează şi pe băieţelul lui, Adrian Meseşan.

Întrebări şi răspunsuri

În ce constă un antrenament de karate?
O oră şi jumătate de dezvoltare a masei musculare, echilibru, mobilitate şi orientare. Vârsta ideală pentru ca un copil să se apuce de karate este 6 ani.

Cât costă un kimonou şi de unde vă procuraţi echipamentele?
Kimonoul singur ajunge la 30 de euro. Însă echipamentul cuprinde şi mănuşile, protecţia pentru corp, botoşeii, casca şi protecţia pentru dinţi, care depăşesc 150 de euro. Majoritatea echipamentelor le avem din banii părinţilor, căci la capitolul sponsori stăm foarte prost.

Ce-i place

Liviu Meseşan a mărturisit că îi place foarte mult ceea ce face. „Nu îmi place nimic pe lumea asta mai mult decât să fiu antrenor de arte marţiale. Oricând aş fi capabil să o iau de la capăt”, a răspuns antrenorul.

Ce nu-i place

Senseiul a spus că nu se poate împăca cu ideea crizei economice şi mai ales cu situaţia financiară prin care trecem majoritatea dintre noi. „Diferenţa dintre România şi celelalte ţări europene este ca de la cer la pământ. Sunt dezamăgit de situaţia în care se află ţara noastră”, a încheiat Liviu Meseşan.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite